Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKERÖ MUNSÖ PRÄSTGÅRD 1:32 - husnr 1, MUNSÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

MUNSÖ KYRKA (akt.)
2/2/05
Motivering
Miljön kring Munsö kyrka utgör idag ett välbevarat sockencentrum med bl a prästgården, kyrkskolan och det gamla klockarbostället. Kopplingen till den bevarade och nära belägna gården Bona är betydelsefull i kyrkans historia.

Munsö kyrka är vid sidan om Bromma och Solna, mellansveriges enda bevarade rundkyrkor. Trots flera tillbyggnader kan kyrkans ursprungliga form fortfarande urskiljas. Kyrkans nuvarande form har vuxit fram i samband med de tillbyggnader och reparationer som genomfördes under 1600-och 1700-talet.

Invändigt täcks den medeltida rotundan av ett mäktigt stjärnvalv från 1400-talet. Annars präglas även kyrkans interiör av 1700-talets ombyggnader. Till detta bidrar framförallt koret och bakkoret som skapat en tydlig riktning i kyrkorummet. Riktningen har även förstärkts av de slutna bänkkvarteren. I kontrast till det medeltida rundhusets mörker, står korets och bakkorets ljusa interiör. Kyrkorummets 1700-talskaraktär förstärks av inredningen, som trots något skiftande tillkomsttider, sammanhålls av 1700-talets grå kulörer. Väggarnas utsmyckning är homogen med de förtenta ljusplåtarna samt de dominerande begravningsvapnen.

Förutom kyrkorummets begravningsvapen, ger Gierttas gravkor en tydlig bild av stormaktstidens begravningsskick. Men framförallt är gravkoret och begravningsvapnen betydelsefulla kopplingar till de släkter och gods som haft stort inflytande i området, och även på kyrkan.

Om kyrkans äldre historia minner något annorlunda inventarier och byggnadsdetaljer. Nämnas kan det smäckra beslaget från 1300-talet på sydportalen, liksom klockstapelns mellanklocka från 1500-talet. Kyrkan bevarar även en mässhake från 1500-talet.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
• Munsö kyrka är en av tre bevarade rundkyrkor i Mälardalen
• medeltida valv och murverk samt delvis ursprunglig sydportal
• kyrkans exteriör och interiör som tydligt redovisar de olika byggnadsetapperna
• interiörens 1700-talskaraktär
• det välbevarade södra gravkoret
• mässhaken från 1500-talet.