Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALUN FALUN 5:6 - husnr 1, STORA KOPPARBERGS KYRKA

 Byggnad - Värdering

STORA KOPPARBERGS KYRKA (akt.)
12/29/06
Motivering
Att Stora Kopparbergs kyrka är medeltida, troligen uppförd under senare delen av 1400-talet, framgår i första hand av de yttre strävpelarna, kyrkorummets stjärnvalv och bärande pelare, samt gapskullen över sakristian. Annars präglas byggnaden mer av 1600-talets om - och tillbyggnader, jämte omgestaltningen 1899-1901 i utpräglad nygotik.

Då koret byggdes till 1685-86, med sin tresidiga gavel, tjänade uppenbarligen Kristine kyrka som stilmässig förlaga. Västtornet som tillkom 1781 fick en nyklassicistisk västportal och hörnpilastrar.

Till de nygotiska sekelskiftesdragen i kyrkans exteriör hör de spetsbågiga fönstren med tegelmasverk, småtornen på strävpelarna och västtornets hörn. Från samma tid är långhusets granitsockel och en stor del av fasadteglet. Kyrkorummet präglas i ännu högre grad av 1899-1901 års omgestaltning, efter arkitekt Gustaf Petterssons program. Vid sidan av ett nygotiskt formspråk fanns ambitionen att framhäva de konstruktiva materialen, genom att valvpelarnas tegelmurverk frilades och predikstolen skrapades ren från befintlig målning. Tillkommande bänkinredning laserades endast och runt fönstren murades nya tegelomfattningar.

Moderna kontraster till kyrkorummet i övrigt är vapenhusets inredning från 1967 och västläktaren från 1963. Den dämpade, varma färgskalan gör att dessa senare tillskott trots klart avvikande former harmonierar med den dominerande, äldre inredningen.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

• Kyrkans medeltida murverk är omistligt (liksom bevarade medeltida inventarier)
• Gapskullen över sakristian är en av få bevarade i sitt slag.
• 1903-06 års nygotiska gestaltning genomfördes konsekvent och sätter stark prägel, såväl på
exteriör som på interiör.
• Orgelläktaren i modernistisk stil utgör en spännande, välgjord kontrast.
• Kyrkogårdens gravstenar har nyligen dokumenterats, men ännu inte fått närmare kulturhistorisk
värdering.

(För övrigt: I kyrkans vindsutrymmen förvaras gamla inredningsdetaljer, vilka bör tas upp i inventarieförteckningen. Om möjligt bör en del återföras till kyrkorummet, så att fler kan ta del av dem.)