Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING TORSVI 1:5 - husnr 16, TORSVI KYRKA

 Byggnad - Värdering

Torsvi kyrka (akt.), TORSVI KYRKA (akt.)
10/25/04
Motivering
Kyrkomiljön som helhet gör ett ålderdomligt intryck opåverkat av senare tiders förändringar.

Torsvi kyrka är en ovanligt liten kyrka. Dess ursprung är medeltida men har inte närmare kunnat dateras. Kyrkan har bevarat sin ursprungliga medeltida form med undantag för det lilla vapenhuset som byggdes 1812. Det är vidare en av de få uppländska medeltidskyrkor som aldrig försågs med tegelvalv. Interiören präglas av det svagt välvda, putsade innertaket och av
den fasta inredningen som tillkommit under olika epoker från 1600-talets mitt då predikstolen förvärvades till 1840-talet då orgeln byggdes. Dessutom finns ett medeltida altarskåp samt i sakristian en altartavla från 1600-talet, båda av stort konsthistoriskt värde.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
*Kyrkomiljön bildar en ålderdomlig helhet opåverkad av senare tiders förändring och besitter stora stämningsskapande och kulturhistoriska värden.
* Torsvi kyrka är en av de kyrkor som helt bevarat sin ursprungliga medeltida form utan senare tillbyggnader, vilket gör den intressant ur byggnadshistorisk synvinkel.
* Kyrkomiljön som helhet gör ett ålderdomligt intryck komplett med klockstapel, bogårdsmur och stiglucka som äger ett oskattbart miljöskapande och kulturhistoriskt värde.
* På kyrkogården finns ett fåtal gravvårdar av trä från 1800-talet i nyklassicistisk stil, vilka har ett kulturhistoriskt värde genom sin sällsynthet.
* Klockstapeln har bevarat ursprunglig utformning sedan 1771 och har ett stort miljöskapande värde samt ett stort byggnadshistoriskt värde som ett välbevarat exempel på sin tids träbyggnadskonst.
* Interiören som helhet har ett stort stämningsskapande och kulturhistoriskt värde som ett exempel på ett ålderdomligt kyrkorum med inslag dels från medeltiden men också från 1600-1800-talen.
* Orgeln, tillverkad 1846av Per Gullbergsson i Lillkyrka, innehåller pipmaterial ända från 1600-talet och har ett stort musik- och kulturhistoriskt värde.