Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOLLNÄS HANEBO KYRKBY 32:1 - husnr 1, HANEBO KYRKA

 Byggnad - Värdering

Hanebo kyrka (akt.), HANEBO KYRKA (akt.)
4/11/07
Motivering
Hanebo kyrkas historia liknar den hos många andra, ombyggnader har skett vid flera olika tillfällen och utseendet har förändrats med dessa. Med 1951-56-års renovering togs beslutet att låta dessa förändringar visa sig i kyrkan. Detta medförde ett brokigt uttryck där en mängd tidsskikt och stilar finns redovisade. Kyrkans karaktär utgörs av just denna brokighet. Utvändigt visar sig de tre stora ombyggnaderna i tornet, långhuset respektive korsarmarna, koret och sakristian. Invändigt visar sig dessutom 1902- och 1956-års renoveringar tydligt i den fasta inredningen. Kyrkogården redovisar liksom kyrkan på ett tydligt sätt de olika etapperna i dess expansion. Den södra delens halvcirkelform ger anläggningen en särskilt karaktär som i viss mån går igen i de östra kvarterens välvda sträckning. De äldre delarna är istället mer traditionella med raka kvarter men med varierande karaktär bland de påkostade och de enklare, ålderdomliga gravarna.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkans nuvarande utseende är starkt knutet till 1951-56-års renovering och dess restaureringsfilosofi. En betydande del av den fasta inredningen tillkom vid detta tillfälle liksom exponeringen av kyrkorummets olika historiska tidsskikt. Detta utgör idag karaktären hos och upplevelsen av kyrkorummet vilket är arkitektoniskt och byggnadshistoriskt värdefullt.
• Läktaren och orgelfasaden utgör en sammanhängande enhet från 1902-års renovering och har viktiga byggnadshistoriska och arkitektoniska värden.
• Långhusets medeltida väggmålningar är hårt renoverade men har ändå betydande konstnärliga och byggnadshistoriska värden.
• De kvarvarande medeltida takstolarna berättar om kyrkorummets utseende innan 1400-talets stjärnvalv, vilket är av betydande byggnads- och teknikhistoriskt värde.
• De synliga utvändiga spåren i de medeltida murarna är viktiga för förståelsen av kyrkans ursprungliga utformning, vilket gör dem till betydelsefulla pedagogiska och byggnadshistoriska värden.
• Predikstolen är trots en yngre färgsättning ett bra exempel på renässans- och barockstilarna och äger stora konstnärliga och arkitektoniska värden.
• Altartavlan är målad av den från Hanebo härstammande konstnären S. A. Blombergsson och har viktiga konstnärliga och lokalhistoriska värden.
• Kyrkogårdens olika delar har alla en tydlig karaktär och berättar om sin tids idé om trädgårdsarkitektur, vilket är av stort pedagogiskt värde. De äldsta kvarteren direkt norr och öster om kyrkan är ålderdomliga och har även viktiga samhälls- och socialhistoriska värden.
• Kyrkogårdens södra del har en strikt geometrisk plan och samspelar därför med de äldre rektangulära kvarteren trots sin ovanliga form. Denna del är dessutom anlagd med höga estetiska ambitioner och har därför viktiga arkitektoniska värden och upplevelsevärden.