Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOLLNÄS KATRINEBERG 1:25 - husnr 1, KATRINEBERGS KAPELL

 Byggnad - Värdering

Katrinebergs kapell (akt.), KATRINEBERGS KAPELL (akt.)
4/6/05
Motivering
Katrinebergs kapell ligger ensam på en höjd, väl synlig från sydväst, i brukssamhället Katrineberg grundat 1783. Kapellets exteriör är till sin helhet bevarad till form och karaktär. Fasadernas utformning med omväxlande stående och liggande panel indelad med listverk, är typisk för det sena 1800-talet. De profilerade takfötterna är synliga under det smäckra takfallet och byggnaden har såväl nygotiska drag som formelement hämtade från schweizerstilen. Arkitekten Fritz Eckert hade uppdrag i hela Sverige. Dagens exteriöra färgsättning, som är en återgång till den ursprungliga, tillkom vid renoveringen 1999. Även om takryttaren kläddes in med plåt under 1940-talet så har den fortfarande kvar sin smäckra utformning. Invändigt präglas kyrkorummet av 1890-talets arkitektur med 1950-talets färgsättning.

Kyrkogården som omgärdar kapellet är ambitiöst utformad till form och karaktär med den uppbygda stengrunden som omramning. Stentrappan som leder in på gården i väster gör höjdskillnaden särskilt tydlig för besökaren. Kyrkogården är enkel, sparsmakad och sammanhållen och den omgärdande skogen och de stora stenarna utgör en slags dekoration. Gravvårdarna harmonierar fint med kyrkan och det naturnära området. Dessa är lågmälda och underordnar sig naturen.

I likkällarens utformning har stora ambitioner lagts ner vad gäller dess anpassning till den befintliga miljön.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kapellet och kyrkogården har ett högt läge i naturen. Dessutom är placeringen gentemot bruksmiljön karaktäristisk för tiden, vilket ger dem samhälls- och socialhistoriska värden.
• Kyrkogårdens utformning är sparsmakad och den omgivande skogen med den storblockiga moränen ger ett miljöskapande värde.
• Det enkla spjälstaketet i trä har omsorgsfullt utformade stolpar med dekorativ avslutning.
• Kapellets näst intill intakta ursprungliga utformning och material är av byggnads- och arkitekturhistoriskt värde.
• Invändigt är den bärande konstruktionen synlig och byggnadsdetaljerna har en dekorativ utformning.
• Den dekorativa orgelfasaden tillverkad 1892 av den lokale snickaren Lars Östlin är en av de ursprungliga och karaktärsskapande detaljer som fortfarande finns bevarad.