Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SANDVIKEN KYRKÅSEN 4:2 - husnr 1, SANDVIKENS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Sandvikens kyrka (akt.), SANDVIKENS KYRKA (akt.)
2008-08-19
Motivering
Sandvikens kyrka tillhör en liten skara storslagna stadskyrkoprojekt från denna tid i länet. Likheter finns med Staffanskyrkan i Gävle. Frånvaron av krav på anpassning medförde en kompromisslös kyrkobyggnad ritad av en av det tidiga 1900-talets främsta kyrkarkitekter, Lars Israel Wahlman. Han genomförde ett omfattande program, vilket uppvisar alla tecken på en initierad och ytterst kompetent arkitektur, som i allt väsentligt har bevarats till idag. Före-bilder bland de fornkristna basilikorna har kombinerats med protestantismens tradition av odekorerade väggar och valv. De få inslagen av stilelement är medvetet använda utan avsikt att kopiera. Placeringen i landskapet, på en höjd i änden av en monumental trappa, får också drag av den traditionella kyrkliga maktordningen. Kyrkogårdens karaktär utgörs främst av det stora inslaget av lövträd i kombination med ett tydligt mönster av raka gångar och alléer. Som kontrast står Kyrkparkens medvetna utformning för ett överraskande och uppskattat skogsin-slag mitt i samhället.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkobyggnaden är i sin helhet ytterst väl bevarad. Wahlmans arkitektur och Torhamns dekorationer bildar ännu en helhet utan förändringar av betydelse. Denna helhet bygger på en medveten men återhållsam utsmyckning vilket gör kyrkorummet känsligt för moderni-seringar och tillägg.
• En stor del av inventarierna såsom dopfunten, krucifixet, altarkorset, armaturerna med mera ingår i Wahlmans ursprungliga program vilket medför lika höga värden och krav som för kyrkobyggnaden.
• Altartavlan, predikstolen och dopnischens smidesräcke visar på den lätthet i arkitekturen som var populär under 1920-talet och utgör de främsta konstnärliga inslagen i kyrkan.
• Kyrkogårdens höga vegetation, regelbundenhet och tydliga struktur utgör dess karaktär och bör vara vägledande vid framtida förvaltning.
• Göranssonska graven utgör ett tydligt exempel på ambitionerna hos det sena 1800-talets framgångsrika borgerskap. Detta ger den ett socialhistoriskt värde med stor betydelse för hela samhället Sandviken.
• Kyrkparken med Staffanstatyn är ett avvikande inslag i sin omgivning. Dess säregna ut-formning i stadsmiljön ger den höga upplevelsevärden. Som entré till kyrkan är den också en viktig del av anläggningen som helhet.