Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA HUSBY 10:1 - husnr 1, HUSBY - ÄRLINGHUNDRA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Husby-Ärlinghundra kyrka (akt.), HUSBY - ÄRLINGHUNDRA KYRKA (akt.)
5/10/04
Motivering
Kyrkan med muromgärdad kyrkogård, klockstapel och bodar med ett åt norr fritt läge är en väl sammanhållen miljö med ålderdomlig karaktär av stor vikt för kulturmiljön i riksintresset.

Husby-Ärlinghundra kyrka är en av länets fyra östtonskyrkor uppförd med Skånela kyrka som förebild omkring år 1150. Kyrkans romanska långhus, absidkor med ursprungligt gråstensvalv och torn samt högmedeltidens tillfogade sakristia och vapenhus är väl bevarat och tydligt avläsbart i kyrkans arkitektur. Exteriören har givits en viss 1700-talsprägel genom den under 1700-talet omgestaltade tornhuven och den nuvarande färgsättningen.

Kyrkorummet har tillkommit i flera etapper under medeltiden fram till 1690-talet och har en medeltida prägel med sina vitkalkade väggar och valv, förstärkt av det romanska absidkoret. Kyrkorummet präglas starkt av en väl genomförd renovering år 1951 då fast inredning bevarad från tidigt 1700-tal kompletterades med ny bänkinredning. 1700-talsinredningen samt den vid 1951-års renovering framtagna äldre färgsättningen har givit rummet en utpräglad 1700-talskaraktär.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• kyrkan med muromgärdad kyrkogård och växtlighet, klockstapel och bodar är en väl sammanhållen miljö.
• två epoker är tydliga i kyrkans exteriör; medeltiden med kyrkans långhus, absidkor och torn, sakristia och vapenhus, och 1700-talet med den då omgestaltade tornhuven och rundbågiga fönsterna.
• kyrkan bevarar murverk från romansk tid i långhus, absidkor med ursprungligt gråstensvalv och torn, murverk från 1300- och 1400-tal i långhus, långhusets valv, sakristia och vapenhus samt valv från 1690-tal i långhusets västligaste del.
• takens spåntäckning ger kyrkan en ålderdomlig karaktär och har endast ett fåtal bevarade motsvarigheter
• interiören har en ålderdomlig karaktär med ursprungliga valv och absidkor samtidigt som kyrkorummets fasta inredning har en markant 1700-talsprägel.
• kyrkorummets gestaltning är tillkommen vid en väl genomförd restaurering år 1951.
• predikstolen är ett högkvalitativt arbete utförd tidigt 1700-tal av bildhuggaren Burchard Prechts verkstad i Stockholm.