Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA NORRSUNDA KYRKA 1:1 - husnr 1, NORRSUNDA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Norrsunda kyrka (akt.), NORRSUNDA KYRKA (akt.)
8/25/03
Motivering
Kulturmiljön ingår i en rik och komplex järnåldersbygd med fortsatt utveckling genom den tidiga medeltidens sockenbildning och 1600-talets säterier bl. a Vallstanäs. Den medeltida kyrkan, synlig från E: 4 an, ligger på Åshusby marker med förhistoriska anor och senare avsatta för sveakonungens underhåll. Riksintresse (AB 71) för kulturmiljön.

Norrsunda kyrka tillhör gruppen romanska kyrkor med östtorn och ursprungligt valv i koret. Den har medeltida karaktär både in- och utvändigt med tillägget av det Sparreska gravkoret präglat av renässansens formspråk. Interiören präglas dessutom av inredning från 1600-talet och den restaurering som genomfördes 1954 med slutna bänkkvarter samt 1960-talets omplacering av orgeln.

Till kyrkan hör en stavkorsprydd gravhäll med runinskrift som tyder på tidig kyrkogård. Kyrkogården präglas idag av sin parkliknande karaktär med höga lövträd, ett gångsystem som strålar ut från vissa punkter, kvarter med familjegravar och allmänna varvet samt sentida tillägg med minnes- och urnelund. Till kyrkomiljön hör ett fristående gravkor från tidigt 1900-tal och ett begravningskapell i modern stil, båda inom kyrkogården samt fristående klockstapel strax utanför.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

Den romanska kyrkans murverk är bevarat så när som på västgaveln. Vidare är långhusets valv och tillbyggnad i väster samt sakristia och vapenhus från medeltid.

Kryssvalv av gråstensskärvor och skifferliknande sten i koret är ursprungligt och samtida med omgivande murar.

Hål i korvalvet för två klocklinor är ursprungliga.

Mynning av trappa på vinden är spår efter trappa från tiden före tillbyggnaden i väster.

Kalkmåningar i valven är från 1300- och 1400-tal

Arkeologiska undersökningar vid alla arbeten under kyrkans golv eller närmast runt kyrkan

Undersökning av samtliga murverk när dessa friläggs för att dokumentera kyrkans byggnadshistoria.

Predikstol och altaruppsats tillverkade för Rosersbergs slottskapell under 1600-talet är av konstnärligt hög kvalitet och känsligt för klimatförändringar.

Kyrkogårdens struktur i kvarter, gångsystem och växtlighet samt enskilda gravar med lokalhistorisk anknytning och äldre, tidstypiska gravstenar eller gravmonument med konstnärligt värde.

Gråstensmurarna runt och på kyrkogården samt äldsta ingången i väster.

Klockstapelns konstruktion samt klockor och klockupphängning.

Klockstapelns spåntäckta huv och rödfärgade brädfodring.


Synligt runstensfragment i västgavelns mur.

Delar av runsten inmurade och överputsade i Sparreska gravkoret.

Gravhäll av sandsten med stavkors och runor nu placerad i vapenhuset utgör ett historiskt dokument från en tidig kyrkogård.