Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY APOTEKAREN 1 - husnr 1, LJUNGBY KYRKA

 Byggnad - Värdering

Ljungby kyrka (akt.), LJUNGBY KYRKA (akt.)
1/1/07
Motivering
Ljungby kyrka har under årens lopp varit föremål för en rad förändringar vilka kommit att förändra såväl dess exteriöra som interiöra karaktär.

Dominerande inslag i exteriören är förändringen av tornet vilken skedde i samband med renoveringen 1964-65 då tornspiran höjdes med ca 8 meter och de tidigare runda urtavlorna ersattes av dagens kvadratiska. Påtagligt är också tillbyggnaden av tornets två toureller liksom ombyggnaden och utökningen av kyrkans sakristia. De exteriöra förändringarna har dock skett med stor arkitektonisk skicklighet och i samklang med kyrkans karaktär varför kyrkans nyklassicistiska prägel kunnat bevaras. Exteriört bör man därför vid framtida renoveringsprogram eftersträva ett vidmakthållande av kyrkans rådande karaktär.

Interiört präglas Ljungby kyrka framförallt av 1920- och 1960-talets renoveringar utformade av arkitekterna Adolf Wiman och Kurt von Schmalensee. Förändringarna har varit många och kyrkans inre karaktär upplevs idag därför något splittrad. Dominerande inslag är den öppna bänkinredningen med 1990-talets mustiga färgsättning i gult med vinröda detaljer liksom Sven Ljungbergs altartavla i glas- och guldmosaik vilken intar en framträdande position i kyrkorummet. Påtagligt är också det omgestaltade korpartiet med sitt nya fristående altare och nya altarring. Bytet av golvet i kyrkorum och vapenhus från det tidigare av trä till dagens kalkstensgolv har givit kyrkorummet en mer monumental karaktär. Den fritt stående läktaren utan underbyggnader bidrar starkt till kyrkorummets luftiga och rena känsla.

Vapenhuset med sin nya luftsluss och de inredda utrymmena i tornets toureller liksom sakristians utrymmen känns moderna på gränsen till profana medan kyrkorummet uttrycker en mer ålderdomlig och andlig karaktär. Detta är dock ett samspel som fungerar väl kanske just för att det är en stadskyrka vilken frikopplad från omgivande kyrkogård får en mer profan karaktär.

Av den ursprungliga inredningen är det praktiskt taget bara predikstolen, orgelläktaren och
orgeln som bevarats i orört skick och det som idag, tillsammans med de högresta fönstren och den ljusa färgsättningen, kraftfullast bidrar till att vidmakthålla kyrkans nyklassicistiska karaktär. Ljungby kyrka visar genom sina många förändringar på ett tydligt sätt upp olika decenniers syn på kyrkorenoveringar.

Kyrkan har genom ett olyckligt val av väggbehandling vid den senaste restaureringen 1997-98 ådragit sig omfattande skador i färgskiktet på innerväggarna där färgen släpper från sitt underlag, ett tillstånd som ger kyrkan ett slitet uttryck och bör åtgärdas.

Genom att Ljungby kyrka varit föremål för ganska omfattande ingrepp såväl i interiören som i exteriören kan kyrkan tåla ett visst framtida förändringstryck. Vid den fortsatta hanteringen av kyrkan och framtida förändringar är det likafullt angeläget att förändringarna sker med beaktande av kyrkans nyklassicistiska karaktär.