Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ BRUDSLÖJAN 1 - husnr 3, ÖJABY KYRKA

 Byggnad - Värdering

Öjaby kyrka (akt.), ÖJABY KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Av den nuvarande kyrkan i Öjaby är det bara murarna och en del av inventarierna som är någorlunda ursprungliga. Resten av byggnaden och det mesta av inredningen försvann då kyrkan eldhärjades år 1906. Man hann rädda en del lösa föremål, men kvar stod ett tomt skal av sten. Med detta som utgångspunkt uppfördes sedan den kyrka som nu står på platsen, till stora delar alltså en 1900-talskyrka men med ett medeltida ursprung. Kyrkorummets gestaltning präglades då av jugend och nationalromantik. Detta anas bland annat i predikstolens formgivning, även om förebilden är hämtad från 1600-talet, liksom i bänkarna och den tidigare läktarbarriärens utformning.

Den tidiga 1900-talsstilen började suddas ut på 1940-talet och försvann nästan helt vid den restaurering som leddes av arkitekt Tore Klarén år 1975. Då nytillverkades stora delar av kyrkans inredning i ett ganska grovt och för tiden typiskt utförande. Interiören präglas idag av detta förenklade formspråk i mörka nyanser, många detaljer är betsade i brunt istället för målade i täckande färg. Det ger ett mycket dystert intryck på besökaren och verkar främmande för den ålderdomliga miljön.

Det är idag inte helt lätt att veta hur man ska betrakta Öjaby kyrka – som en medeltida kyrka, en jugendkyrka eller en modern 70-talskyrka. Exteriören skvallrar om en medeltida helgedom som växt och utvecklats med tiden och församlingen, medan insidan talar ett helt annat språk. Att en kyrka har olika ”tidsskikt” som går att läsa ut av interiören kan i många fall vara värdefullt, men i Öjaby kyrka har den senaste restaureringen tillåtits dominera totalt.

Att återskapa inredningen från 1908 torde knappast vara aktuellt, men vid en framtida omgestaltning av kyrkorummet vore det önskvärt att tona ner de trärena inslagen. Interiören skulle vinna mycket bara på att snickerierna blev målade i en ljus täckande färg för att inte framstå som så dominerande. Det gäller i synnerhet altarring, läktare, läktarbarriär, läktartrappa och vapenhusets innertak. Även kyrkorummets kraftigt allmogeblå innertak skulle kunna tonas ner till en ljusare nyans. Detsamma gäller också fönstrens innerbågar som idag är svartmålade och därmed ”försvinner” i det infallande motljuset.

Med enkla medel skulle Öjaby kyrkas interiör framstå som mer ljus och välkomnande. Inredningsdetaljerna från 1970-talet har dock knappast något bestående kulturhistoriskt värde, utan kan i framtiden ersättas med mer hantverksmässigt och konstnärligt utförda snickerier.

I det restaureringsförslag som nu föreligger för åren 2007-2008 behandlas flera av dessa nämnda åtgärder. Altarring och läktarbarriär kommer att bytas ut mot nytillverkade delar i en något stramare och mer tidsneutral stil. Även orgeln kommer att bytas ut. Bänkarna skall målas i täckande färg och eventuellt slipas jämna innan det. Väggarna kalkas om och innertaket målas i en ljusare blå nyans.
Dessa åtgärder kan innebära en klar förbättring av Öjaby kyrkas interiör. Förhoppningsvis kan ommålningen komma att omfatta fler av de nu så mörka inredningsdetaljerna.