Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖRNSKÖLDSVIK KYRKAN 1 - husnr 1, ÖRNSKÖLDSVIKS KYRKA

 Byggnad - Värdering

ÖRNSKÖLDSVIKS KYRKA (akt.)
12/31/05
Motivering
Örnsköldsviks kyrka ligger på en naturtomt i ett magnifikt höjdläge, ett viktigt inslag i stads-silhuetten och i stadsbilden. Den bär exteriört sin nationalromantiska dräkt från uppförandetiden med heder och den upplevs som helt oförändrad, 1950-talets utbyggnader i norr till trots.

Kyrkobyggnaden präglas av brytningsskedet för den svenska arkitekturen där det sena 1800-talets materialdiskussion mynnade ut i ett sökande efter en nationell byggnadskonst. Det internationella stilkonsten fick ge vika för den svenska historien. Örnsköldsviks kyrka är ett tidigt och mycket intressant exempel på denna utveckling och har få syskon inom stiftet.

Interiört karaktäriseras den stora rumsligheten av solida murar, vitmålade vägg- och takytor, höga ljusinsläpp och historicerande kryssvalv från uppförandetiden. Även den något ovanliga, nästan organiskt utformade läktarlösningen med gavelvägg mot vapenhuset, utgör ett intressant bidrag till karaktären av rummet. I övrigt präglas rummet numera till stor del av 1953-55-års renovering, vars ambition var att ansluta så historiskt riktigt som möjligt, men ändå förnyande, där de starkast framträdande detaljerna är koncentrerade till det omgestaltade koret - alla hantverksskickligt utförda föremål - predikstol, altarmålning, altarbord och ring, sidoljus i koret. Samspelet mellan uppförandetidens 1900-tal och det modernistiska 1950-talet fungerar väl.

Att särskilt tänka på:
* Uppförandetidens välbevarade exteriör, ett arkitektoniskt vittnesbörd om ett sökande i den svenska byggnadskonstens historia där Örnsköldsviks kyrka är ett ovanligt tidigt exempel inom stiftet, och högklassiga detaljer i materialval och utformning. Särskilt bearbetningen av natursten i terassutformning, trappor, socklar och portaler är viktiga för helheten.
* Interiörens bevarade delar från uppförandetiden både volymmässigt i vapenhus och kyrkorum, sidotrappor, läktare och sydväggen under läktaren, omgångarna på flankerna, snickerierna med dörrar och öppna bänkrader.
* Den helgjutna och välbevarade interiören från 1953-55 års ombyggnad, inte minst konstnärligt, av korets alla symboliska element- predikstol, altarmålning, altarbord och ring, samt sidoaltare. samt sakristia och brudkammare
* Sidoskeppens glasmålningar från 1930- resp 1950-talen, som alla bidrar till den historiska 1910-talsidén och ger rummet en mer sluten och avgränsad ljusatmosfär