Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SANDVIKEN CHAMPINJONEN 2 - husnr 1A, BJÖRKSÄTRA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Björksätra kyrka (akt.), BJÖRKSÄTRA KYRKA (akt.)
4/22/09
Motivering
Björksätra kyrka är ett mycket bra exempel på alla de kyrkor som byggdes i utkanterna av 1960- och 1970-talens expanderande svenska städer. Den omsorgsfulla arkitekturen och den skogslika kyrkotomten bildar en medveten kontrast till omgivningens stadslandskap med bilar, butiker och bensinstationer. Med sin slutna fasad och skyddade innergård skapas en lugn fristad mitt i staden. Arkitekterna Arthur von Schmalensee och Hilding Lögdberg fram¬höll kvaliteterna i den traditionella arkitekturen som alternativ till modernismen och detta blev tydligt i Björksätra. Särskilt tydligt blev det invändigt där inredningen i stor utsträckning lånat sina förebilder bland allmogens möbler och färgsättning. Planen för anläggningen påminner om ett kloster med kyrkan i söder och utrymmen för verksamheten längs en sammanlänkande gång runt den slutna innergården. Upplevelsen av det allvarsamma klostret är dock utbytt till förmån för ett mer folkligt utryck ackompanjerat av effektfulla och dekorativa element såsom kyrksalens små och högt placerade ljusinsläpp, takstolar med mera.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Den slutna byggnadskroppen och fasadernas omsorgsfullt behandlade tegel är byggnadens viktigaste utvändiga karaktärsdrag. Detta gör den känslig för tillägg eller förändringar avseende påbyggnader, material, färger etc. Detsamma gäller kyrkans taktegel och koppar-plåtar.

Rekommendation
Eventuella tillkommande byggnader bör placeras fristående och underordna sig kyrkan i material och storlek. Förändringar eller underhållsåtgärder på byggnaden bör ansluta till originalutförandet och tillägg som inte är förenliga med detta bör undvikas.

• Kyrkorummet är liksom stora delar av församlingslokalerna i allt väsentligt desamma som vid invigningen. Även lösa inventarier som stolar, soffor och bord finns kvar vilket gör att byggnaden fortfarande går att uppleva i sin ursprungliga helhet. Här dominerar den tradi-tionella stil på möbler och inredningar som ger byggnadens interiör dess speciella karaktär.

Rekommendation
Vid renoveringar av interiören bör den ursprungliga färgsättningen behållas. Tillägg bör inordna sig i helheten genom att trämöbler och mättade färger används. Traditionell all-mogestil är att föredra framför moderna ”lätta” lösningar av exempelvis plast, metall och skivmaterial.

• Kyrkotomten är en betydelsefull del av anläggningens karaktär. Avsaknaden av dekora-tioner och arrangemang förstärker den skogslika upplevelsen. Den understryks också av frånvaron av monumentalitet i gångvägens slingrande dragning från klockstapeln mot entrén.

Rekommendation
Kyrktomtens karaktär av skogsdunge bör bevaras för att behålla den medvetna kontrasten till det omgivande stadslandskapet. Som ortnamnet antyder (Björksätra betyder skogsäng bland björkar) bör växtligheten företrädesvis bestå av glest växande björk.