Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG DRAPAN 2 - husnr 1, ÄTTEKULLA KYRKAN

 Byggnad - Värdering

Ättekullakyrkan (akt.), Ättekulla kyrkan (akt.)
12/4/15
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering för Ättekullakyrkan
Kyrkan ligger i gränsen mellan ett bostadsområde med sjuvåningshus från 1970-talet och ett naturreservat med skog och gravhögar,”ättekullar”, från bronsåldern och utsikt mot havet. Läget är naturskönt och ändå stadsnära.

Kyrkan byggdes som församlingsgård i mitten av 1980-talet. 1999 invigdes den till kyrka då halva samlingssalen gjordes om till kyrkorum med nya inventarier. Kyrkan är en vardagskyrka och mötesplats för de närboende. Anläggningen innehåller även arbetsrum, aktivitetsrum och samlingssalar för personal och medlemmar. Kyrkan är en låg vinkelbyggnad i gult tegel med rött plåttak, vita träfönster och glasade vita aluminiumentrépartier. Utanför står en fristående klockstapel vilken är den enda markören på att detta är en kyrka och inte en profan byggnad.

Kyrkorummet är ljust med fönster mot söder med utsikt mot trädgården. På vintern när träden är utan löv kan man enligt vaktmästaren skymta havet. Halva ena längan där kyrkorummet är beläget har högre takhöjd med en rad av högt belägna fönster mot norr. Takkonstruktionen är framträdande och synlig.
Kyrkorummets material med bokparkett, gipsväggar, gipstak, vita träfönster av normala mått och synliga installationer ger ett generellt profant intryck.
Den högre takhöjden med synlig takkonstruktion ger ändå rummet en särpräglad stämning som skiljer sig från ett ordinärt rum. Den påbyggda skivväggen med rundbågiga nischer och grovt spackel är gjord för att skapa sakral stämning men dess enkla material är motsatsen till gediget.
Kyrkorummet är möblerat med altare, dopfunt, ambo och bord i furu som har alla ett enkelt gemensamt sammanhållet uttryck.

De saltglaserade keramikföremålen som dopskål, altarljusstakar och vas från Wallåkra stenkärlsfabrik ger en lokal prägel till kyrkan.
Altartavlan är en stor ljus flödig akvarell målad av en av församlingens medlemmar. Kyrkans verksamhet består bl a av öppen förskola, barn och ungdomsverksamhet, pensionärsträffar och onsdagsmässor.

Ättekullakyrkans värde består i dess läge, dess tillgänglighet, dess aktivitet och dess deltagande av församlingsmedlemmarna. Kyrkan ligger på en plats där det bor många människor mellan ett bostadsområde och ett vackert naturreservat. Den är lättillgänglig utan höjdskillnader någonstans. Den saknar däremot sakrala kvaliteter.

Kyrkans arkitektur är generell och kan passa till många olika verksamheter.