Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLNA SVETSAREN 3 - husnr 1A, HOTEL BY MAUDE

 Byggnad - Värdering

Hotel by Maude (akt.)
11/10/11
Motivering
Grönt: Fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Kontorsbyggnaden är den kvarvarande delen av den lageranläggning som Stockhaus & Co uppförde mellan Gränsgatan och Englundavägen i början på 1960-talet. Under 1980-talets andra hälft omvandlades lagerdelarna fullständigt då de byggdes om och på till kontors- och industrihotell. I hörnet Smidesvägen-Englundavägen uppfördes i början av 1990-talet en tillbyggnad för restaurangändamål.

Trots de omfattande ändringarna inom fastigheterna som gjordes under 1980- och 90-talen bedöms kontorsbyggnaden från 1960-talet ha höga kulturhistoriska värden. Genom att de tre byggnadsetapperna är uppförda med olika formspråk och materialverkan är kontorsbyggnaden tydligt urskiljbar från övriga volymer. Även ursprungligen var kontorsbyggnaden en gentemot lagerdelen egen volym med tydligt eget formspråk.

Kontorshuset är en portalbyggnad till fd Virebergs industriområde, nuvarande Solna Business Park och är en viktig komponent i stadsbilden. Som en av få byggnader med bevarat formspråk från verksamhetsområdets första tid har kontorshuset även ett betydande dokumentvärde som exponent för områdets framväxt och utveckling.

Kontorshusets arkitektur är välgestaltad och karaktäristisk för arkitekten Karl GH Karlsson. Karlsson var flitigt anlitad runt om i Storstockholm under 1940-60-talen och helt inriktad mot industri-, lager- och kontorsbebyggelse. Han har ritat anläggningar i de flesta industriområden som växte fram, exempelvis Södra Hammarbyhamnen, Axelsberg och Västberga. Karl GH Karlssons anläggningar är tydligt urskiljbara i dessa områden: De präglas av en mycket genomarbetad arkitektur med omsorg om material och detaljer. Alltifrån minsta dörrhandtag till landskapsplaneringen är utfört med kvaliteten i första rummet. Arkitekturen är rationell och ofta storskalig men fin proportionering och vackra, beständiga material gör helheten tilltalande. Karlsson tillämpade en kompromisslös materialbehandling och använde sig vanligtvis av tegelfasader på kontorsbyggnaderna, kombinerade detta med ädelträfönster, detaljer i koppar och balkonger placerade som accenter. Inte sällan finns utsmyckning i form av reliefer, ett exempel är Sandviks anläggning i Västberga.

Karl GH Karlssons arkitektur tillhör den yppersta i fråga om verksamhetsbyggnader under mitten av 1900-talet och kontorsbyggnaden för Stockhaus & Co utgör inget undantag. Materialvalen fasadtegel och ädelputs samverkar väl med de ursprungliga vridfönstren i ädelträ och blecken av koppar. Den regelbundna, täta fönstersättningen på långfasaderna växlas av mot en glesare fönsterplacering på gavlarna där byggnadens plan med centralt placerad korridor exponeras.
Den fd kontorsentrén med framskjutande kopparomfattning är rikt smyckad och effektfullt placerad på en i övrigt fönsterlös del av fasaden.
Förutom om- och tillbyggnaderna inom kvarteret har några andra utvändiga ändringar som inte stämmer överens med den ursprungliga arkitekturen gjorts:
Personalentréerna har utbytta dörrar och några fönster har bytts ut mot nya i aluminium, andra har ersatts av ventilationsgaller. Den ursprungliga fasadputsen är bevarad men har senare färgats om i ljusare nyans. Den likaså ursprungliga pannrumsskorstenen i gult tegel har plåtskotts i den övre delen.

Alla förändringar av byggnaderna eller miljön kan inverka negativt på det kulturhistoriska värdet.