Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM LÖVHOLMEN 15 - husnr 8

 Byggnad - Värdering

11/24/09
Motivering
Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Lövholmen exploaterades med industrier under 1800-talets senare hälft. Liljeholmens läge nära Stockholms innerstad, med hamn, järnväg och låga markpriser bidrog till utvecklingen, som fortsatte in på 1900-talet. Lövholmen omvandlas idag, men den nordvästra delen, med Beckers f.d. område, Kolsyrefabriken och Cementa, bevarar ännu sin sammanhållna, förtätade, industrikaraktär och utgör en miljö utan motsvarighet i innerstadens närhet, med lång kontinuitet och med mycket stora sammantagna kulturhistoriska värden.

Cementadepån i kv. Lövholmen 15 uppfördes 1945 av Skånska Cementaktiebolaget som vid samma tid etablerade sin cementfabrik i Stora Vika. Huvudstadens expansion var helt beroende av snabb och flexibel tillgång på nödvändiga byggnadsmaterial som cement, vilket Cementadepån kunde erbjuda tack vare sitt centrala läge i anslutning till innerstaden, vid en viktig vattenled och med mycket goda järnvägs- och vägförbindelser. Ur industrihistorisk synvinkel är detta en pedagogisk och mycket tydlig exponent för Sveriges byggnadsindustri och dess förändringar. Detta understryks av den historiska kopplingen till den nu nedlagda Stora Vika-anläggningen och det ännu fungerande sambandet genom transportfartyg med kalkbrotten i Slite på Gotland. Anläggningen har 2010 varit i drift i 65 år och är fortfarande ett viktigt nav för Stockholms byggande, något som underbygger kontinuitetsvärdena och de stora samhällshistoriska värdena.

Anläggningens kärna och den ur kulturhistorisk synvinkel viktigaste byggnaden är hus 3, med cementsilos och cementpackeri, där cementen tas emot från lastfartyg, lagras, för att sedan skickas till arbetsplatserna via lastbil eller järnväg. Byggnaden bevarar sin ursprungliga karaktär, dock tillkom två nya silotorn på 1960-talet och det har även skett ändringar av tekniska installationer samt mindre tillbyggnader. Dessa förändringar får ses i ljuset av en anläggningens intensiva och föränderliga verksamhet. De öppna kajytorna norr byggnaden, med järnvägsspår och angöringsplats för båtar, bidrar starkt till Cementadepåns autenticitet och samlade kulturhistoriska värde. Det stadsbildsmässiga värdena är stora, till detta bidrar framförallt silobyggnadens dramatiska, närmast monumentala, volym och dess funktion som viktigt landmärke och historisk länk i det storskaliga stadsrummet invid Liljeholmsviken.

Anläggningens hus 4 och 5 uppfördes ursprungligen i början på 1900-talet som fabrik och kontor för en tidigare industri på tomten; AB Erik Ohlssons Sågverk. När Skånska Cementaktiebolaget tog över byggdes hus 4 till, och kom bl.a. att inrymma kontor och laboratorier. I hus 5 inrymdes bolagets rederiverksamhet. De två husen bidrar till förståelsen för Cementaanläggningen som helhet, men är även viktiga som exponenter för den äldre verksamheten på platsen.

Vid sidan av ovan nämnda byggnader har området även bebyggelse med positiv betydelse för stadsbilden och/eller visst kulturhistorisk värde samt (gul färg på den kulturhistoriska klassificeringskartan): hus 1 (ursprungligen personal- och verkstadsbyggnad uppförd 1945) samt hus 2 (kontorsbyggnad med expedition uppförd 1938 och tillbyggd 1945). Vidare har byggnad 6 (kontorsbyggnad från 1953) markerats med detta värde, liksom hus 8 (uppfört som murbruksfabrik 1945, och sedermera till- och ombyggt i omgångar). Här tillverkas och förpackas torrbruksprodukter för den småskaliga byggnadsmarknaden av maxit AB).