Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOXHOLM BOXHOLMS KYRKA 1:1 - husnr 2, BOXHOLMS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Boxholms kyrka (akt.), BOXHOLMS KYRKA (akt.)
2/15/07
Motivering
Kyrkobyggnaden
Boxholms kyrka, uppförd 1895-1897, utgör ett mycket välbevarat exempel på en brukskyrka uppförd på initiativ av bruksledningen och placerad på en kulle väl synlig från bruket och samhället. Kyrkan är dessutom uppförd av vid bruket tillverkat material, som t ex fasadernas slaggsten. Kyrkan är uppförd i nygotik och utgör ett gott exempel på tidens medeltidsromantiska arkitekturuppfattning. Kyrkans exteriör är i stort bevarad intakt sedan uppförandet med bl a bevarade originalfönster och portar med kalkstensomfattningar. De spetsbågiga gjutjärnsbågarna är av mycket hög kvalitet med färgat och mönstrat glas i blyspröjs. Interiören präglas fortfarande i stort sett av den ursprungliga karaktären med spetsbågiga valv med synlig takkonstruktion och bänkinredning och nummertavlor i fornnordisk stil samt predikstol, altaruppsats och altarring av ek i nygotik. Färgsättningen och till viss del inredningen har dock modifierats vid flera olika renoveringar under 1900-talet. Sidoläktaren över sakristian är dock bevarad i sitt originalutförande med gradänger och bänkinredning. Vapenhuset har behållit sitt ursprungliga golv i svartvitrutigt klinkers, vilket utgör ett ovanligt inslag i länets kyrkobyggnader.

Sammanfattning
• Boxholms kyrka utgör ett mycket välbevarat exempel på en kyrkobyggnad från 1890-talet i tidens populära nygotik uppförd som brukskyrka på initiativ av ledningen vid Boxholms bruk. Kyrkans fasadmaterial av lokalt tillverkad slaggsten saknar motsvarighet bland länets kyrkor. Det nygotiska stildraget återkommer i kyrktrappan och bidrar till en samstämd och tidstypisk helhet.

• Samtliga byggnadsdelar och inredning, som t ex gjutjärnsfönster med färgat glas, originaldörrar med rika smidesbeslag, sidoläktaren, bänkinredningen, predikstolen, altaruppsats och altarring och nummertavlor m m som utgör original från byggnadstiden har mycket stora arkitektur- och konsthistoriska värden.