Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKINNSKATTEBERG BRICKEBO 1:7 - husnr 2, HEDS KYRKA

 Byggnad - Värdering

HEDS KYRKA (akt.)
5/29/06
Motivering
Heds kyrka började byggas 1786, invigdes 1789 och var färdigställd 1792. Till de ursprungliga yttre dragen hör omfånget, takets form, fasaden med portiker, fönsterindelningen och fönstersnickerierna. Tydliga uttryck för dåtidens gustavianska stilinfluenser är de släta fasaderna i kombination med en kraftig takfot, stora, symmetriskt placerade fönster, samt de båda rejält tilltagna portikerna. Stilriktiga är också korets runda form och östra gavelns fronton. Mest anmärkningsvärt är att de ursprungliga fönstren bevarats, med bågar av trä och blyinfattat glas.

Tornets spira byggdes 1830-31, sedan den första förstörts vid blixtnedslag. Typiskt nog blev den ersättande spiran lägre och därmed mer inordnad den stora byggnadsvolymen. Vid omläggning 1899 ersattes takets ursprungliga spåntäckning med falsad plåt, som sedan dess täcker taket.

Av kyrkorummets ursprungliga inslag märks främst altaruppsatsen, korskranket och predikstolen, med sin ursprungliga färgsättning rekonstruerad 1949-50. Vid samma tillfälle återfick kyrkorummet sluten bänkinredning, utformad för att efterlikna den som fanns fram till 1905. Kvar från 1905 är däremot de fernissade brädgolven, vars lagom nötta, mörknade ytor bidrar till att ge kyrkorummet patina. Ursprungliga är för övrigt även vapenhusets dörrar, med tidstypiska dörrspeglar och beslag.

Kyrkplatsen i Hed är en välbevarad miljö, i vilken ingår skolhus, sockenstuga, före detta komminister- och prästgårdar. Miljöns kulturhistoriska värde har framförts på såväl lokal, regional som nationell nivå.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
• Kyrkans långhus är till sitt yttre ett ovanligt väl bevarat gustavianskt byggnadsverk,
färdigställt 1789.
• Av särskilt stort värde är de ursprungliga fönstersnickerierna, med blyinfattade rutor och
smidda beslag.
• En byggnadsdetalj av hantverkshistoriskt intresse är fönstrens solbänkar,
vilka består av gamla, lokalt tillverkade små plåtar.
• Altaruppsatsen och predikstol är kyrkorummets ursprungliga, båda tillkomna på 1790-talet.
Bänkinredningen från 1949-50 har utformats i samma stil.
• Heds kyrka är en av stiftets få kyrkor som ännu har manuell klockringning.
• Lorichs gravkor på kyrkogårdens sydvästra del är en originellt utformad byggnad,
i första hand av lokalhistoriskt värde