Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA TENSTA 2:1 - husnr 1, TENSTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Tensta kyrka (akt.), TENSTA KYRKA (akt.)
12/14/04
Motivering
Tensta kyrka är kanske den märkligaste medeltida kyrka som finns i Uppland. Arkitektoniskt betraktas den som en av de förnämsta i hela Sverige. Kyrkan är bevarad nästan helt intakt sedan 1400-talet. Kyrkan har en exklusiv arkitektur helt i tegel i höggotikens former. Den har en mäktig resning och rikt artikulerade fasader försedda med strävpelare, blinderingar och rundbågiga nischer. Invändigt präglas kyrkan av de senmedeltida valven och målningarna av Johannes Rosenrod, med bl.a. den unika Birgittasviten. Den fasta inredningen i kyrkan är välbevarad sedan 1700-talet. Den välbevarade medeltida takkonstruktionen som bär spår av de ursprungliga trävalven har ett mycket högt byggnadshistoriskt värde.

Klockstapeln har bevarat den nyklassicistiska form den fick vid en ombyggnad på 1830-talet. Kyrkogården har en traditionell karaktär med bogårdsmur av sten, trädkrans och en ovanligt hög järngrind i söder med putsade grindstolpar. Gravvårdarna uppvisar en representativ provkarta över de stilförändringar som ägt rum inom gravkonsten sedan 1800-talets slut.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

* Kyrkan har en höggotisk arkitektur i tegel med en mäktig resning som saknar motsvarighet bland svenska landsbygdskyrkor.
* Takstolarna är bevarade sedan byggnadstiden med spår av ursprungliga trävalv vilket ger dem ett mycket högt konsthistorisk och byggnadshistoriskt värde.
* Tegelmurarna visar spår av förändringar av muröppningar och visar även formen på ursprungliga fönster.
* Det invändiga tegelgolvet i västra delen av kyrkan har förmodligen medeltida ursprung och är synnerligen värdefullt genom sin sällsynthet och sitt byggnadshistoriska värde.
* Målningarna i Tensta kyrka innehåller bl.a. en Birgittasvit som är unik i svenskt medeltida kalkmåleri.
* Orgeln från 1780 är restaurerad till originalskick och äger ett stort musikhistoriskt värde.
* Den fasta inredningen har en patina och ålderdomlig karaktär och bidrar starkt till upplevelsen av kyrkorummet.
* Kyrkogården har bevarat en traditionell karaktär där stenmur, grindstolpar och järngrind, trädkrans och grusgångar är de viktigaste miljöskapande elementen tillsammans med gravarna.
* Klockstapeln har en välbevarad nyklassicistisk prägel från 1830-talet vilket ger den ett stort kulturhistoriskt värde.