Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄLVDALEN SÄRNABYN 3:27 - husnr 1, SÄRNA GAMMELKYRKA

 Byggnad - Värdering

SÄRNA GAMMELKYRKA (akt.)
2/17/05
Motivering
Källor styrker att en första mindre träkyrka stod på samma plats under tidigt 1600-tal. Bevarade medeltida föremål tyder dock på att denna kyrka bör ha varit äldre eller haft en föregångare. En ny kyrka uppfördes mellan 1684 och 1697, vilken blev embryot till nuvarande. Dagens utvändiga utformning är följden av en omfattande om- och tillbyggnad 1766, då bl.a. långhuset förlängdes mot öster samtidigt som hela byggnaden förhöjdes och en ny sakristia uppfördes. Tornet uppfört 1706 utgör numera tillsammans med långhusets västra del kyrkans äldsta del.

Interiörens nuvarande utformning skapades i huvudsak under 1770-talet, men den rika utsmyckningen övermålades på 1840-talet. Gamla kyrkan övergavs på 1870-talet, då nya kyrkan i Särna togs i bruk, och del av inredningen avyttrades. I samband med 1950-talets restaurering, under ledningen av Konstnären Jerk Werkmäster och byggnadsrådet Ragnar Hjort, rekonstruerades delar av den förlorade inredningen. Syftet var att återställa så mycket som möjligt av kyrkans forna karaktär. Det är dessa åtgärder som gett kyrkan dess nuvarande invändiga prägel.

Särna Gammelkyrka är till sin storlek, konstruktion, material och karaktär ett representativt exempel på typen av kyrkobyggnader som uppfördes under 1600- och 1700-talen i avlägsna skogsbygder. Till sin karaktär och färgsättning associeras det bevarade dekormåleriet till äldre jämtländska kyrkor. Särna Gammelkyrka är en av landets ca 35 bevarade träkyrkor med anor från 1600-talet.

Kyrkobyn i Särna utgör en ovanlig och omfattande kyrkomiljö med två generationer av kyrkor, kyrkogårdar, prästgårdsbyggnader och byns första skolbyggnad.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön
• Kyrkan är en av de få bevarade träkyrkorna med anor från 1600-talet i landet
• Kyrkans särpräglade enkla, ålderdomliga och sällsynda karaktär
• Byggnadens konstruktion, exteriör och i synnerhet tornets säregna spåntäckning som vittnar om
äldre tiders byggnadsskick
• Inredning och inventarier, såväl ursprungliga som 1950-talets rekonstruktioner
• Resterna av gamla kyrkogården och kvarstående gravvårdar
• Den sammanhållna kyrkomiljön med kyrkor, kyrkogårdar och prästboställe, församlingshem, skola
m.m.