Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSBORG VANÄS 1:9 - husnr 133, KARLSBORGS GARNISONSKYRKA

 Byggnad - Värdering

Karlsborgs garnisonskyrka (akt.), KARLSBORGS GARNISONSKYRKA (akt.)
3/18/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Garnisonskyrkan utgör det accentuerade mittpartiet av Slutvärnet i Karlsborgs fästning, anlagd 1819-1909. Kyrka och Slutvärn utgör tillsammans med den övriga fästningsstaden en enhet och är byggnadsminnesförklarad. Militär verksamhet bedrivs ännu inom fästningen. Begravningsplatsen är belägen utanför vallarna.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan upptar den övre våningen av byggnadskroppen och nås via bottenvåningens genomgående valv. Åt söder förbinds kyrkorummet via en korridor med Slutvärnets mittorn så att en tväraxel uppstår.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan från 1869 är ett utpräglat exempel på nyromanik och blir en kulmen på Slutvärnet, vilket i sin helhet ritats av fortifikationsingenjören Johan af Kleen. Kalkstensfasaderna och det flaggkrönta tornet är särpräglande drag. Interiören har fem skepp och kan karaktäriseras som en hallkyrka. Dess främsta kännetecken är en väldig vit pelarskog som bär kryssvalv. Inredningen har genomgått såväl omflyttningar som nytillverkningar. Inredningen präglas av enkelhet och tillåts inte dominera interiören. Altare, altarring, predikstol och skrank är ursprungliga, liksom hälften av bänkarna. Dörrar, ljuskrona med bajonetter och diagonalspröjsade ytterfönster är från byggnadstiden och starkt karaktärsskapande. Orgelfasad och långsträckt läktare är från 1890. På altaret står ett modernistiskt glaskors av Erik Höglund från 1969. Dopfunten är ritad av Rolf Bergh 1984. Tornets lillklocka är ett ryskt krigsbyte.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH ANVÄNDNING AV KYRKAN OCH KYRKOMILJÖN:
- Kyrkan som en inkorporerad del av fästningen utgör ett omistligt nationellt kulturarv.
- Kyrkans föga förändrade exteriör minner om 1800-talets nyromanik, med såväl ursprungliga fönster som portar/dörrar.
- Interiörens bevarade karaktär från byggnadstiden.
- Inredning från 1800-talet.
- Erik Höglunds glaskors.