Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA VÄSTERÅKER 4:4 - husnr 1, VÄSTERÅKERS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Västeråkers kyrka (akt.), VÄSTERÅKERS KYRKA (akt.)
1/1/06
Motivering
Västeråkers kyrka är en av de märkligaste medeltidskyrkorna i stiftet. Det är en av få kyrkor där vi närmare känner till både byggnadsår och byggherre. Kyrkan är uppförd omkring år 1331 av fru Ramborg till Vik som dessutom är begravd i kyrkan. Hennes grav finns i en nisch i koret och täcks av en unik gravhäll av koppar från 1327. Över graven finns en inskription som bl.a. berättar att Ramborg låtit bekosta byggandet av kyrkan år 1331.

Kyrkans arkitektur är ovanligt påkostad och bevarad i sin helhet sedan 1300-talet. Den karakteriseras av sina gotiska former med strävpelare och ursprungliga valv med smäckra, profilerade ribbor samt av sin rika medeltida målningsskrud. Målningarna är dock bättrade i samband med framtagandet år 1870. Ett gotiskt masverksfönster finns bevarat i södra kormuren. Den fasta inredningen präglas av bänkarna och predikstolen från 1600-talet, i renässansstil.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
* Kyrkan är den enda i Uppland där vi känner till både byggnadsår och byggherre vilket ger den ett stort kulturhistoriskt värde.
* Västeråkers kyrka har en ovanligt påkostad arkitektonisk utformning, som få sockenkyrkor når upp till, vilket ger kyrkan ett ovanligt stort kultur- och arkitekturhistoriskt värde. Detta gäller såväl exteriör som interiör.
* Kyrkan har bevarat sin ursprungliga form sedan den byggdes under 1300-talet vilket är sällsynt och ger den ett mycket stort kulturhistoriskt värde.
* Målningarna i kyrkan är intressanta exempel på tidigt framtagna kalkmålningar och exempel på hur målningarna behandlades på 1870-talet vilket gör dem värdefulla ur konsthistorisk synvinkel.
* Målningarna har en stor betydelse för upplevelsen av interiören vilket ger dem ett stort miljövärde.
* Den fasta inredningen i kyrkan i form av bänkar och predikstol är välbevarad sedan 1600-talet och har därför ett stort kulturhistoriskt värde samt en stor miljöskapande betydelse för interiören.
* Flera inventarier av stort kulturhistoriskt värde finns i kyrkan: dopfunt och epitafium från 1600-talet samt medeltida altartavla och krucifix.
* Kyrkogården har ett stort inslag av gravar från 1800-talet vilka har ett kulturhistoriskt värde och är av stor betydelse för upplevelsen av miljön.
* Ingången till kyrkogården har en ståtlig karaktär med sina putsade grindstolpar som flankeras av stora runstenar.