Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM KVILLE 2:41 - husnr 1, KVILLE KYRKA

 Byggnad - Värdering

KVILLE KYRKA (akt.)
6/9/05
Motivering
KVILLE kyrka uppfördes 1864 alldeles intill sin medeltida föregångare, som revs. Den stora kyrkan med sin tydliga och höga placering utgör ett viktigt blickfång såväl i det omgivande kulturlandskapet som i det intilliggande samhället.

Kyrkans EXTERIÖR är i huvudsak oförändrad sedan byggnadstiden. Den har i sin utformning tydliga influenser från medeltida byggnadsverk, applicerade på en korsformig grundplan. Genom sin storlek, delvis sammanhängande med J H Holmqvist, berättar kyrkan också tydligt om de starka religiösa strömningar som fanns i Bohuslän under 1800-talet. De arkitektritade belysningsarmaturerna på väggar, under läktare och ovanför ingångarna är värd att uppmärksamma.

INTERIÖREN är i stort sett präglad av byggnadstidens såväl nygotiska som klassicistiska ideal. Här återfinns ursprunglig snickeriinredning förutom i altarskrank, altarring, predikstol, orgelfasad, och läktarbarriärer, också framförallt kring de norra och södra läktarna med bänkar, läktargolv, vindfång etc, men även i delar av västpartiet, samt med vissa ändringar också i bänkkvarteren. Särskilt miljöerna uppe på norra och södra läktarna är välbevarade. Helheten har däremot påverkats av renoveringarna under 1900-talet då bl a taket klätts med skivor samt vissa sentida och enklare utformade tillägg i västpartiet. Det dekorativa måleriet i rummet bakom orgelhuset är också värt att uppmärksammas.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Exteriören är i stora drag oförändrad sedan byggnadstiden.
- Stora delar av snickeriinredningen från byggnadstiden är fortfarande bevarad helt intakt eller med endast mindre ändringar.
- Den välbevarade inredningen uppe på korsarmsläktarna.