Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA BÖRJE 2:1 - husnr 2, BÖRJE KYRKA

 Byggnad - Värdering

Börje kyrka (akt.)
9/1/07
Motivering
Kyrkan och dess närliggande omgivningar har karaktären av gammalt sockencentrum. Kyrkogården har en traditionell karaktär med trädkrans, kallmurade stenmurar och omsorgsfullt utformade entréer med gjutjärnsgrindar. Kyrkan är mycket välbevarad i sitt medeltida skick. Även klockstapeln har bevarat sin ursprungliga karaktär sedan 1760.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- Platsens karaktär av gammalt sockencentrum med lång kontinuitet har stort kulturhistoriskt värde.
- Kyrkogårdens traditionella karaktär med stenmur, trädkrans, vackert utformade entréer, grusgångar och ett stort inslag av äldre grusgravar har ett stort miljöskapande värde och även ett betydande kulturhistoriskt värde.
- Kyrkan har helt och hållet bevarat sin medeltida karaktär med ursprungliga medeltida portaler vilket ger den ett stort byggnadshistoriskt värde.
- Kyrkans interiör präglas av de senmedeltida valven och de välbevarade valvmålningarna, vilka bidrar till rummets autentiska medeltida prägel och även har ett stort konsthistoriskt värde.
- På kyrkvinden finns minnen av det ursprungliga trätunnvalvet i form av puts och målade ornament som visar valvens form och bidrar till kyrkans stora byggnadshistoriska värde.
- Dopfunten från 1200-talet är välbevarad och utgör en länk till kyrkans äldsta skede vilket ger den ett stort kulturhistoriskt värde.
- Det senmedeltida altarskåpet och krucifixet bidrar till kyrkointeriörens karaktär och vittnar om kyrkans medeltida historia.
- Den äldre inredningen från 1600-1800-talen i form av predikstol, bänkinredning och orgelfasad samt orgelläktare har ett stort värde för upplevelsen av kyrkans interiör och bidrar till rummets långa kontinuitet.
- Orgeln har ett kulturhistoriskt värde som exempel på en välbevarad klassisk kyrkorgel från 1800-talet.