Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BOLLNÄS UNDERSVIKS KYRKBY 26:1 - husnr 2, UNDERSVIKS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Undersviks kyrka (akt.), UNDERSVIKS KYRKA (akt.)
5/3/06
Motivering
Kyrkoanläggningen i Undersvik består dels av kyrkan och byggnaderna i anslutning till denna, uppförda främst på 1700-talet och dels av kyrkogården som har en sentida karaktär, men med en tydlig historisk koppling genom den medeltida kyrkans ruin. Den nuvarande kyrkobyggnaden, som är välbevarad, präglas till sin exteriör av gustaviansk nyklassicism med sparsmakad utformning och den är således en typisk representant för de tornlösa putsade kyrkor med valmade tak som uppfördes i landet under 1700-talets senare del. Interiören har genomgått flera förändringar, främst kring mitten av 1800-talet då mycket av den fasta inredningen tillkom, men den har ändå behållit sin av enkelhet präglade karaktär. Klockstapeln utmärker sig genom sin avancerade byggnadsteknik och sitt oförändrade utseende sedan byggtiden. Kyrkotomten är i likhet med kyrkobyggnaden mycket sparsmakad i sin utformning medan kyrkogården uppvisar en för kyrkogårdar vanlig karaktär med raka rader med gravvårdar samt med den nyanlagda minneslunden placerad mot sydost.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
● Kyrkobyggnadens exteriör har genomgått få förändringar sedan byggtiden.
● Kyrkobyggnadens interiör präglas fortfarande av 1700-talets vita väggytor, stora rundbågiga fönster samt ett högt tunnvalv.
● Interiörens tillskott från 1800-talet, dvs främst Albert Blombergssons stora altarmålning och predikstolen utgör tillsammans med den omfattande bänkinredningen i kor och långhus viktiga delar i kyrkorummets gestaltning.
● Kyrkotomtens enkelhet hör nära ihop med byggnadens arkitektur.
● Klockstapeln är ovanligt välbevarad och en god representant för 1700-talets stapelbyggande i Hälsingland.
● Den äldre timrade byggnaden och fattigbössan är viktiga inslag i kyrkoanläggningen.
● Kyrkoruinen utgör en viktig länk till traktens medeltida historia och det kvarvarande medeltida murverket i kyrkobyggnaden är ett viktigt historiskt dokument.
● Kyrkogårdens få kvarvarande äldre gravvårdar i anslutning till kyrkoruinen är viktiga för kyrkogårdens historia och karaktär.