Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEBY HARBO PRÄSTGÅRD 1:6 - husnr 9001, HARBO KYRKA

 Byggnad - Värdering

Harbo kyrka (akt.), HARBO KYRKA (akt.)
6/26/02
Motivering
Vid de stora omgestaltningar kyrkan genomgått har föga hänsyn tagits till befintliga detaljer. Detta i kombination med att en del insatser i senare tid varit inkonsekventa gör att byggnaden besitter relativt lite autenticitet och att kyrkorummets karaktär är splittrad. Störst intresse tilldrar sig enskilda delar, såsom yttertaket och långhusets 1890-talsmålningar. Intressant är också den välbevarade, lite slutna 1800-talskyrkogården och den intilliggande, öppnare 1900-talskyrkogården. Därtill kommer kyrkomiljön sedd i ett större sammanhang, med alléerna till klockstapel och prästgård i norr respektive Viby säteri i sydväst.

Intressant på kyrkogården är dess två tydliga årsringar i form av en äldre 1800-talsmässig del och en yngre nyklassicistisk utvidgning från 1940-talet. Den äldre delen har en typ av utformning som är mycket vanlig för fristående äldre begravningsplatser men relativt ovanlig på en äldre kyrkogård invid en församlingskyrka som här. Muren runt den äldre delen utmärker sig genom sitt kraftiga omfång.

• Att särskilt tänka på vid förvaltning och användning av kyrka och kyrkomiljö:
- kyrkans omfångsrika, spånklädda yttertak är ett särpräglat tillägg från 1700-talet.
- Kyrkorummets målningar är ett vältaligt exempel på det sena 1800-talets restaureringssyn.
- Kyrkogårdens tydliga uppdelning i två årsringar.
- Kyrkogårdsinventering bör göras.
- Aktuell inventarieförteckning bör upprättas.
- kyrkogårdens tydliga uppdelning i två skilda delar
- den äldre kyrkogårdsdelens välbevarade kyrkogårdsmiljö av 1800-talsprägel, bestående av trädkrans, gångsystem, kvartersindelning, gravplatsbeläggning och gravanordningar som tillsammans bildar en sammanhållen helhet
- kulturhistorisk inventering av gravanordningarna bör göras