Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL KRÅKÖN 1:3 - husnr 30, KRÅKÖ KAPELL

 Byggnad - Värdering

Kråkö kapell (akt.), KRÅKÖ KAPELL (akt.)
8/23/05
Motivering
Kråkö kapell och prästkammaren utgör tillsammans en av de mest välbevarade kapellmiljöerna i Hudiksvalls skärgård. Byggnaden är genom sin placering på en höjd och avvikande färgsättning väl synligt från stora delar av fiskeläget. Kapellet är ovanligt välbevarat sedan det uppfördes 1736 både till exteriör som interiör med exempelvis blyspröjsade fönster, äldre bänkinredning mm. Den nuvarande panelbeklädnaden på fasaderna har en för fiskarkapellen ovanligt medveten arkitektur. Vid kapellet återfinns en rad av de karaktäristiska drag som går igen vid flertalet fiskekapell; exempelvis närheten till orörd natur, klockstapel vid västgaveln, centralt placerad utåtgående port, fönsterluckor, tre järnkors med vindflöjlar på taket, läsarbänk, fattigbössa och solur etc. Den närbelägna prästkammaren har behållit sin grundstruktur även om nuvarande ytskikt till stora delar tillkommit under senare tider. Byggnaden är av mycket stor betydelse för kyrkomiljön i och med den nära kopplingen till den ännu levande traditionen med årligen återkommande prästhelger. Sammantaget gör detta att kapellet och prästkammaren tillsammans med Kråkö fiskeläge utgör en ovanligt välbevarad helhet där sambandet mellan fisket och kyrkan är ovanligt påtaglig.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kapellanläggningen och byggnaderna
• Den opåverkade lägre markvegetationen, samt avsaknaden av träd, kring byggnaderna och stigarna är viktig för upplevelsen av hela kapellanläggningen.
• Kapellets exteriör är ovanligt välbevarad och har behållit många ålderdomliga detaljer, exempelvis blyspröjsade fönster, äldre beslag, takspiror med järnflöjlar etc.
• Interiören i kapellet präglas av ljus och lätthet.
• Den fasta inredningen, sluten bänkinredning, läsarbänk, altare, altaruppsats och altarring samt predikstol, utgör en stor del av rummets arkitektur.
• Prästkammarens grundstruktur är ovanligt välbevarad sedan byggnaden uppfördes.
• Soluret sydväst om kapellet samt sparbössan vid ingången är ett typiskt inslag vid fiskarkapellen.
• De årligen återkommande prästhelgerna utgör en obruten tradition sedan kapellen uppfördes.