Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ BILLA 3:1 - husnr 2, HEMMESJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

Hemmesjö kyrka (akt.)
1/1/06
Motivering
Hemmesjö kyrka är uppförd i den brytningstid då den klassicistiska enkelheten började ifrågasättas och tillbakablickande stilblandningar blev allt vanligare. De kraftigt kontrasterande tegelorneringarna kring fönster, dörrar och takfot hade ett par decennier tidigare på sin höjd utförts i slät puts mot fasadens spritputs. Utformningen är ovanlig bland kyrkor i Kronobergs län och med sin spetsiga tornhuv hämtar kyrkan inspiration från den medeltida gotländska kyrkoarkitekturen.
Samtliga fönster till vapenhus, kyrkorum och kor är av samma storlek och utförande och sitter symmetriskt placerade. Tvärskeppen sitter dock inte mitt på långhusets sidor, vilket tillsammans med det höga tornet ger den ett första intryck av att vara en vanlig kyrka med utbyggda sidoentréer, inte en korskyrka.
Kyrkans exteriör är välbevarad och ligger i utseende mycket nära ursprunget. De karaktäristiska tegelomfattningarna kring dörrar, fönster och takfot har under en period varit överputsade men är åter framtagna sedan 1950-talet. Även taktäckningen är av samma slag som sedan kyrkan byggdes, dock har kuporna på tornet under senare tid tagits bort. Det är alltså av stort kulturhistoriskt intresse att bevara exteriören oförändrad och att vid framtida restaureringar i möjligaste mån använda sig av skiffer till kyrkans tak. Takets smäckra utseende med sina smala nockplåtar och grunda ränndalar skulle bli kraftigt förändrat vid användande av exempelvis tegelpannor.
Interiören har förändrats några gånger, men ingen så genomgripande som den vid 1950-talets mitt. Då fick hela kyrkorummet ett förenklat utseende genom omdaningen av korväggen och altaruppställningen, samt inte minst de avskiljande arkaderna. Idag upplevs interiören närmast asketiskt avskalad i jämförelse med andra landsortskyrkor av motsvarande storlek och ålder. Medeltida föremål saknas i och med att de antingen deponerats på Smålands museum eller återbördats till Hemmesjö gamla kyrka, och de få dekorationer som tillförts har en blek framtoning.
Korväggen har under dessa åtgärder förlorat en del av sin ursprungliga skönhet och sin historiska kontext. Exempelvis hänger de två runda målningarna lösryckta ur sitt sammanhang utan det tidigare omgivande dekormåleriet. De moderna stuckdekorationernas utseende och deras fysiska gestaltning är mindre lyckade för altaruppsättningen och borde kunna ersättas till exempel av fresker direkt på väggen vid en eventuell omgestaltning av interiören.
Kyrkan är byggd i en tid då de klassiska idealen började försvagas till förmån för det sena 1800-talets eklekticism. Därför finns möjligheten att vid ommålning av inredningen återvända antingen till de lätta och ljusgråa nyanserna, eller till de senare mer mörka och rustika. De nuvarande, ganska smutsade, brungråa nyanserna och de allmogeinspirerade röda och blå inslagen har ingen direkt förankring annat än i den samtid då de tillkom, och kan med fördel ersättas vid framtida restaurering.