Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÅBO KALMAR 2:1 - husnr 2, KALMAR KYRKA

 Byggnad - Värdering

Kalmar kyrka (akt.)
12/20/05
Motivering
Kalmar kyrka fick sitt nuvarande utseende vid en återuppbyggnad omkring 1830, efter en omfattande brand år 1813. Trots det är den medeltida rumsuppbyggnaden välbevarad med sina putsade tegelvalv och delvis bevarade målningar. Interiören i övrigt präglas av den fasta inredning i nyklassicism som tillkom vid återuppbyggnaden efter branden. I vapenhuset förvaras delar av en äldre predikstol från 1600-talet. Kyrkans äldsta inventarier är en romansk dopfunt i sandsten och fem medeltida helgonskulpturer.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

* Kalmar kyrka har en välbevarad senmedeltida rumsuppbyggnad med putsade tegelvalv med målningar av Albertus Pictor från 1485 samt ett rekonstruerat, gotiskt masverksfönster. Sammantaget ger det rummet ett stort kulturhistoriskt värde.
* Den fasta inredningen i nyklassicism från 1830-40-talen är välbevarad. Den speglar väl sin tids kyrkliga inredningsideal och har därför ett högt kulturhistoriskt värde.
* På kyrkans södra fasad finns omfattningarna till två medeltida tegelportaler vilka på ett intressant sätt berättar om byggnadens historia och har ett stort byggnadshistoriskt värde.
* De fem medeltida skulpturerna är delvis välbevarade med ursprunglig färg vilket ger dem ett stort konst- och kulturhistoriskt värde.
* Gamla kyrkogården har ett stort antal gravstenar bevarade från 1800-talet som speglar den tidens gravkultur och dessutom sätter sin prägel på miljön. De har ett kulturhistoriskt värde.