Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ ÖSTRA TORSÅS KYRKA 1:1 - husnr 1, ÖSTRA TORSÅS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Östra Torsås kyrka (akt.)
1/1/07
Motivering
Under 1800-talets mitt, då Östra Torsås nya kyrka kom till, var klassicismen fortfarande den tongivande stilinriktningen vid kyrkobyggen. Den kännetecknas av ett lugnt och harmoniskt formspråk med symmetri och balans i proportionerna.
Kyrkan har ett enkelt och väl avvägt yttre utan ovidkommande utsmyckningar, helt i linje med de klassicistiska idealen. De slätputsade lisenerna är så diskreta att de på lite håll knappt syns. Kanske har de tidigare varit mer framträdande. Äldre fotografier antyder att kyrkans spritputsade områden en gång varit något mörkare avfärgade än de slätputsade, vilket gav en helt annan karaktär åt fasaden. Då framträdde lisenernas dekorativa verkan till fullo.
Att återvända till denna differentierade putsning vid en framtida restaurering kan vara ett alternativ, men bör inte ses som ett mål. Dagens enfärgade exteriör framstår som minst lika prydlig och stilren.

När entrétrappan vid tornets västra port nyligen åtgärdats har ett tätningsmaterial använts som bör tas bort och ersättas med bruk tills omläggning sker. Den nuvarande fogningen är mycket iögonenfallande och av ett syntetiskt material som är främmande för byggnaden.

Vid den senaste restaureringen år 2005 fick inredningen en mildare färgskala som är väl avvägd i förhållande till resten av interiören, utan att konkurrera med väggarnas och takets dekormåleri. Utan dessa hade bänkar och övriga snickerier med stor säkerhet upplevts som färglösa, men i och med att de underordnats dekormåleriet kompletterar de varandra mycket väl.
Själva dekormåleriet är tillkommet 1896 och typiskt för det förra sekelskiftets kyrkoutsmyckningar. Det hör egentligen inte hemma i det klassicistiska kyrkorummet som istället brukar präglas av renhet, enkelhet och ljus, men har ändå ett stort kulturhistoriskt värde. Många av länets kyrkor har fått liknande målerier utraderade under den mer funktionalistiskt orienterade restaureringsperioden från 1930-talet och framåt, vilket gör taket i Östra Torsås till en kulturskatt att fortsätta vårda.