Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LJUNGBY BOLMSÖ 3:1 - husnr 1, BOLMSÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

Bolmsö Kyrka (akt.), BOLMSÖ KYRKA (akt.)
1/1/07
Motivering
Utifrån sett har Bolmsö kyrka en enkel och klassicistisk karaktär. Utformningen av tornets övre del skiljer den dock från andra samtida kyrkor, med sin kvadratiska tornkammare under den åttakantiga lanterninen. Båda är klädda med stående träpanel som målats röd. Avsaknaden av fönster i tornets bottenvåning ger det också en speciell karaktär. Tornet upplevs därmed som mer bastant, som på gamla medeltida försvarskyrkor.
Exteriören är som helhet mycket välbevarad och har bortsett från taktäckningen som byttes på 1930-talet inte förändrats i någon större utsträckning.
Lanterninen, och kammaren under den, har tidigare varit målad ”i gråvit färg med gulvita fält”. Dagens röda färg anknyter till den traditionella profana bebyggelsen i landskapet men har ingen direkt koppling till kyrkans historia. Snarare borde det just ha varit en ljust grå eller vit färg från början. Vid framtida restaureringar finns därför möjligheten att återgå till detta.

I västfasaden på långhuset finns ett utanpåliggande ankarslut av smidesjärn som nu är täckt med spritputs. Det är en detalj som vanligtvis hålls synlig, så den bör vid tillfälle befrias på puts och målas svart så som järnsiffrorna intill.
I samma hörn står vid sockeln ett flertal buskar så tätt intill fasaden att de kan komma att skada putsen. De bör klippas ner och hållas mindre yviga.
I sockeln finns ett tiotal ventiler runt hela kyrkobyggnaden. De galler som täcker dem är av omålad galvaniserad plåt och deras silverblänkande yta drar blickarna till sig. De skulle med fördel kunna målas in i samma gråa kulör som sockeln.

Läktarunderbyggnaderna hör till de mindre bland länets kyrkor, och är ett exempel på lyckad förening av form och funktion. De inkräktar varken på läktarens pelare eller fönster och lämnar därmed kyrkorummet nästan oförvanskat.
Att samtliga fasta bänkar finns kvar på läktaren är också anmärkningsvärt. Det är mycket ovanligt bland länets kyrkor och värt att uppmärksamma inför framtida restaureringar. Ur kulturhistorisk synpunkt är det viktigt att de får stå kvar även i fortsättningen.

Den färgsättning kyrkan fick vid den senaste interiöra restaureringen harmonierar mycket väl med kyrkorummets klassicistiska karaktär. Inredningen är stilrent enkel och har troligen från början haft liknande ljusa färger.
Interiören är precis som exteriören mycket välbevarad till sin helhet. Dess mest karaktäristiska drag är förstås den högresta korbågen som bärs upp av dubbla fristående kolonner och halvpelare. Den gestaltning interiören har idag är harmonisk och väl genomtänkt och besitter ett stort kulturhistoriskt värde. Den bör därför inte utsättas för genomgripande förändringar.