Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM FÖRA KYRKA 1:2 - husnr 2, FÖRA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Föra Kyrka (akt.), FÖRA KYRKA (akt.)
6/1/07
Motivering
Kyrkans exteriör är med sitt nyklassicistiska långhus och kor, sin för ön typiska lanternin och sitt medeltida västtorn, en typisk representant för de från mitten av 1700-talet till slutet av 1800-talet ombyggda medeltida kyrkorna på ön. Tornet intar en särställning som det största på ön och även i landet i övrigt hör det till de största, bevarade medeltida tornen.

Både interiört och exteriört är de olika, tydligt utläsbara, delarna stilmässigt mycket typiska för sina respektive byggnadsperioder och dess utformning ger oss nycklar till den tid de formats av.

Även interiört representerar tornet främst medeltiden och kyrkorummet nyklassicismen medan sakristian har fått en modernistisk prägel från mitten på 1900-talet. Långhuset är relativt välbevarat och det faktum att det saknar läktarunderbyggnad bidrar starkt till dess kulturhistoriska värde och rummets ursprungliga karaktär. Predikstolen och altaruppsatsen tillsammans med målningarna kring dessa är kyrkorummets mest tongivande inredning och pekar bakåt mot den gamla kyrkan och dess inredning vilken i stora delar tycka ha förnyats detta århundrade.

Sakristians tidstypiska fasta inredning från mitten av 1900-talet är det som främst ger rummet dess karaktär. Inredningen representerar en period då många kyrkor på ön renoverades och omgestaltades interiört och den har även ett värde i sig. Tonet intar en särställning även interiört som ett av de största och till det välbevarade medeltida tornen i landet. I synnerhet toalettanordningen, som torde vara mycket ovanlig, bidrar till dess stora kulturhistoriska värde.

Kyrkans inventarier representeras främst av medeltiden, 1600- och 1700-talet. De flesta är dock placerade under läktaren och fungerar där främst som rekvisita från äldre tider i något som kan ses som ett mindre kyrkomuseum. De i långhuset placerade ljuskronorna i från främst 17- och 1800-talen förmår dock delta och sätta sin prägel på dagens kyrkorum.

Sammantaget har Föra kyrka ett mycket stort kulturhistoriskt värde.