Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE ESTUNA PRÄSTGÅRD 1:3 - husnr 1, ESTUNA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Estuna kyrka (akt.), ESTUNA KYRKA (akt.)
12/5/07
Motivering
Estuna kyrkomiljö är ovanligt rik och sammansatt. Kyrkobyggnaden har ovanligt många spår som vittnar om dess intrikata tillkomsthistoria. Kyrkogården och de många byggnaderna inom anläggningen gör att den har stora skönhetsvärden samtidigt som den har stora historiska dokumentvärden. Byggnadshistoriskt finns rikligt ned information om äldre byggnadsskick från 1200-talet fram till 1900-talet och de många byggnaderna kring kyrkan vittnar om social, religiös och ekonomisk organisation under en lång tid. Interiören är ovanligt harmonisk och välkomponerad. Snickerierna är väl avpassade till varandra liksom färgskalorna samspelar väl med kalkmålningarna. Kalkmålningarna har mycket stort konsthistoriskt intresse genom att vara bland de äldsta figurativa kalkmålningarna i Sverige.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkomiljön är framträdande i landskapet. Mot söder avtecknar sig kyrkan tydligt från landsvägen i det öppna jordbrukslandskapet. Upplevelsen accentueras av att miljön ligger vid ett vägskäl.

• Kyrkan har två huvudsakliga byggnadsperioder. Kor, långhus och sakristia byggdes helt i gråsten under en begränsad tid på 1200-talet. Vid slutet av 1400-talet tillkom vapenhuset av gråsten med tegelornerat gavelröste. Kyrkan var redan under medeltiden putsad i sin helhet och har sedan dess bara förandrats när det gäller begränsade delar som fönster och takmaterial.

• Interiören domineras av beståndet av kalkmålningar och välbevarade snickerier av hög ålder som behandlats på ett harmoniskt sätt i 1929 års restaurering. Snickerierna fick då en målningsbehandling med harmonierande men samtidigt något avvikande toner på de olika delarna.
• Kalkmålningarna tillhör de mest värdefulla i landet genom sin delvis ovanligt höga ålder och genom att det finns partier som aldrig varit överkalkade.

••I interiören finns många spår av äldre utbyggnadsetapper och funktioner i form av till exempel skvallerhål, hål för klocksträngar, rester av trappa mellan kor och sakristia, igensatta fönster, krokar och liknande. Dessa kan verka oansenliga men bär mycket information om kyrkans historia.

• Orgelläktaren är ovanligt lite förändrad sedan den byggdes 1764. Detta ger kunskap om hur man behandlade en sådan byggnadsdel när den uppfördes och en upplevelse av hög ålder genom den patina som finns.

•Orgeln har sedan den byggdes 1898 endast genomgått en mindre ombyggnad 1917 samt smärre upprustningar vilket gör den ovanligt lite förändrad och därigenom värdefull ur orgelhistoriskt hänseende.

•Kyrkogårdens stora bestånd av hamlade lövträd bidrar till att ge den en ombonad karaktär i det öppna landskapet. Även de fyra mindre putsade vita byggnaderna som återfinns utmed murens östra, västra och södra långsidor bidrar till att rama in kyrkogården.

•Norr om kyrkan finns inga gravar vilket är ett ålderdomlgit drag som idag är ovanligt.

•Upplevelsen av kyrkomiljön berikas av det stora beståndet av större och mindre byggnader kring kyrkan och påminner om den roll kyrkan haft och fortfarande delvis har. Av byggnader som fortfarande är i kyrkans ägo finns i norr klockstapel och sockenmagasin samt väster om landsvägen prästgård och arrendatorsbostad. Dessutom finns kyrkstallet och folkskolan bevarade.