Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE TÄLJE 4:63 - husnr 3, NORRTÄLJE NYA KYRKOGÅRD KAPELL

 Byggnad - Värdering

Norrtälje nya kyrkogård kapell (akt.)
3/10/08
Motivering
Kyrkogårdens äldre delar har en strikt rätlinjig rutnätsplan som ger dem deras grundkaraktär. Gravar och växtmaterial har tillkommit i ett antal etapper och har sedan bevarats i hög utsträckning vilket gör att kyrkogården uppvisar exempel på alla steg i den utveckling som skett sedan slutet av 1800-talet och fram till våra dagar.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
-Gravar som är kulturhistoriskt värdefulla av till exempel personhistoriska skäl, genom hög ålder, på grund av gravens utformning eller som delelement i en kulturhistoriskt intressant helhet bör bevaras. Äldre delar av kyrkogårdar riskerar att utarmas om gravar tas bort och marken gräsbesås. Nya gravar i äldre lägen bör kunna övervägas.
-Nuvarande kvartersindelning med rätlinjiga kvarter är typiska för de perioder då kyrkogårdsdelarna planlades.
-Gravvårdar med titlar minner på ett konkret och lättillgängligt sätt om stadens sociala och ekonomiska förhållanden och bör så långt som möjligt bevaras.
-Vegetationen på de äldsta och näst äldsta kyrkogårdsdelarna har i stort sett bevarad struktur och har till stor del förnyats lika tidigare. Förnyelse bör även i framtiden ske utifrån denna struktur.
-Begravningskapellet är exteriört välbevarat sedan tillbyggnaden på 1930-talet medan interiören har fått vissa tillägg av lägre kvalitet.
-Sentida delar av kyrkogården bör få avspegla vår tids seder och arkitektoniska utveckling.