Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA VALSTA 3:28 - husnr 2, VALSTA KYRKA

 Byggnad - Värdering

Valsta kyrka (akt.)
6/8/04
Motivering
Valstakyrkan är uppförd år 1975 efter ritningar av arkitekten Nils Tesch. Valstakyrkan blev Tesch sista verk och är en god representant för hans arkitektur.

Kyrkoanläggningen är väl inkomponerad i centrumbebyggelsen, men är samtidigt genom sin mörka tegelarkitektur fristående.

Anläggningen har karaktären av en modern kyrkoanläggning uppförd i tidtypisk tegelarkitektur men med en grundplan och gruppering av byggnaderna kring den öppna gården liknande en medeltida klosteranläggning. Kyrkans kampanil på torget kringbyggt av envåniga byggnader skapar en intim torgkänsla.

Det relativt strama kyrkorummet med koret i fokus i öst har en modern utformning inrett med traditionella material. De äkta materialen som tegel, kalksten och ek visar på en omsorg om materialval, ett drag som präglar Teschs byggnader. Nils Tesch och Carl Malmstens känsla för tradition förenade dem och fler av Tesch byggnader är liksom Valstakyrkan inredda med Malmstens möbler.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna

• kyrkan är ritad av den svenske arkitekten Nils Tesch och bär en stark prägel av hans arkitektur både i utformning och materialval.

• kyrkan har en för 1960-70-talen tidstypisk tegelarkitektur med omsorg om detaljerna som är känslig för förändringar.

• kyrkorummen har bevarat ursprungliga material i golv, väggar och tak som är en del av kyrkorummets karaktär och visar på arkitektens omsorg om materialen

• kyrkan bevarar ursprunglig fast inredning som bänkinredning och takarmatur av ek, altare och dopfunt av kalksten och korskrank vilken bidrar starkt till kyrkorummets karaktär

• korpodiets ursprungliga dopgrav i marmor visar på kyrkans ursprungliga planering som en samkristen kyrka

• församlingslokalernas kringbyggda öppna gård med ursprunglig damm och sittbänkar samt omgivande interiöra korridor med ursprungliga golv, vägg- och takmaterial skapar en intim känsla och bär prägel av Tesch arkitektur

• kyrkan bevarar lös inredning av möbelformgivaren Carl Malmsten som har ett värde i sig självt men som också är representativt för Nils Tesch inredningar och visar på Tesch och Malmstens samarbete.