Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKELLEFTEÅ KALVTRÄSK 1:95 - husnr 2, KALVTRÄSK KYRKA

 Byggnad - Värdering

Kalvträsk kyrka (akt.), KALVTRÄSK KYRKA (akt.)
5/18/10
Motivering
Kalvträsk kyrka är ett ovanligt exempel på träkyrka från 1800-talets slut, dels genom sin form då det är den enda tolvkantiga kyrkan i Sverige, dels genom den speciella lösningen med det indragna tornet placerat på vapenhuset. Möjligen kan den representera regionens folkliga byggnadskonst. Eftersom ritningarna aldrig godkändes av Överintendentsämbetet byggdes kyrkan helt i strid mot de ideal som gällde för kyrkobyggnadskonsten under Helgo Zettervalls tid som överintendent under slutet av 1800-talet. En del av de mest originella dragen tonades dock ned vid ombyggnaden 1913, då kyrkan fick en mer konventionellt klassicistisk karaktär. Invändigt har kyrkan renoverats många gånger men det mesta av den fasta inredningen är ursprunglig.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

Kalvträsk kyrka är ett för landet ovanligt exempel på 1800-talets träkyrkor genom sin tolvkantiga planform, tornets placering på vapenhustaket och det faktum att ritningarna aldrig godkändes av Överintendentsämbetet.

Det mesta av den fasta inredningen – predikstolen, altarringen och bänkarna – är ursprunglig och tillverkad av kyrkans byggmästare. Färgsättningen är dock troligen något ändrad.

Altartavlan föreställande Kristus på korset med kalvträskbygdens landskap runtom är tidstypisk och av stort regionalt värde. Otto Wretling, som både målade tavlan och snidade altaruppsatsen, tillhörde den erkänt skickliga hantverksfamiljen Wretling från Umeå.

Kyrkans ljus, volym och akustik upplevs som fina kvaliteter och bruksvärden av församlingen.

Orgeln är kyrkans förnämligaste föremål. Den är tillverkad av en av sin tids skickligaste orgelbyggare i landet, varifrån relativt få orglar är bevarade med ursprungligt orgelverk.