Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VINDELN DEGERFORS 49:1 - husnr 2, SANKT MIKAELS KAPELL

 Byggnad - Värdering

sankt mikaels kapell (akt.), Sankt Mikaels kapell (akt.)
11/8/02
Motivering
S:t Mikaels kapell är i allt väsentligt oförändrat sedan rekonstruktionen 1962. Kapellet har sitt ursprung i 1770 års kyrkobyggnad och bär vittnesbörd om detta genom den gamla timmerstommen och sin ålderdomliga form. Kapellet är Degerfors gamla kyrka, men i ny skepnad och ambitionen har inte varit att fullfölja rekonstruktionen in i minsta detalj. Placeringen är inte exakt densamma och de flesta synliga byggnadsdetaljer och material härstammar, såväl utvändigt som invändigt, från 1962. Kapellet får i detta sammanhang betraktas som en välgjord och hantverksmässigt högtstående rekonstruktion av den gamla 1700-talskyrkan.

De flesta andra 1700-talskyrkor av samma typ som funnits inom länet är rivna. Förutom Sankt Mikaels kapell är bara Nysätra kyrka från 1707 kvar, men med sin vitmålade panel från 1890 fick den en delvis annan karaktär. Sankt Mikaels kapell har därför ett pedagogiskt värde. Inom stiftet är det främsta och mest välbevarade exemplet på denna kyrkotyp annars Övertorneå kyrka i Norrbotten, uppförd 1737.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

 Kapellet är ett för länet ovanligt och värdefullt exempel på 1700-talets kyrkobyggnader, med karaktärsdrag som begränsad storlek, korskyrkoform, faluröda stående paneler, ett högt och brant spånklätt tak med takryttare, segmentbågiga fönster och dörrar med diagonalställd panel. Invändiga tidstypiska karaktärsdrag är bl.a. den rokokosvängda takformen, den slutna bänkinredningen, de ljusmålade avskalade väggarna samt ljuskronorna i trä och järn. Att den välbevarade klockstapeln från 1700-talet finns kvar intill stärker det pedagogiska värdet.
 Timmerstommen, takryttaren och kvarvarande äldre inventarier såsom altartavlan, predikstolens dörr, nummertavlor, en ljuskrona i trä, kollektbössa och en bibel är särskilt kulturhistoriskt värdefulla.