Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VIMMERBY VILAN 1 - husnr 2, SANKT JOHANNES KAPELL

 Byggnad - Värdering

Sankt Johannes kapell (akt.)
1/1/11
Motivering
Sammanfattande analys
Vimmerby begravningsplats anlades 1821 och det finns uppgifter om att det tidigt uppfördes ett gravkapell på platsen. År 1905 uppfördes ett nytt kapell på kyrkogårdens södra del, lilla kapellet, vilket ännu finns kvar. Då S:t Johannes kapell stod klart 1954, var det alltså det tredje gravkapellet i ordningen som uppfördes på Vimmerby begravningsplats. Att bygga kapell på kyrkogårdar började bli vanligt vid mitten av 1800-talet. Tidigare hade hela begravningsceremonin utspelats på kyrkogården, men vi denna tid blev det allt vanligare att delar av ceremonin hölls i kyrkan. Med det nya modet växte behovet av lokaler. Eftersom begravningsplatsen i Vimmerby ligger en bit från kyrkan behövs ett särskilt kapell för begravningar. S:t Johannes kapell uppfördes som en följd av att det befintliga gravkapellet då var för litet och inte längre ändamålsenligt.
Kapellet har en enkel klassicistisk arkitektur och är ritat av arkitekten Johannes Dahl år 1954. Dahl hade eget arkitektkontor i Tranås mellan åren 1926-1953. S:t Johannes kapell var således en av de sista byggnader som han ritade. Dahl var framförallt verksam i Jönköpings län och angränsande landskap. Han intresserade sig främst för kyrkorestaureringar, men ritade även en del profan bebyggelse. Utmärkande för de sakrala byggnader som han ritade var en förenklad klassicistisk form med funktionalistiska drag och med en mycket funktionell indelning. Något som väl överensstämmer med S:t Johannes kapell. Utmärkande för Dahls arkitektur var också en väl genomförd materialbehandling, ofta med konstraster mellan murade ytor och trä, något som också är påtagligt i S:t Johannes kapell med putsade väggar och panelklädda trätak. Kapellet har en mycket välbevarad arkitektur, såväl exteriört som interiört.
S:t Johannes kapell är planerat för begravningsceremonier och har en mycket tydlig funktionell indelning för detta ändamål. I markplan finns utrymmen för ceremonin och besökarna och i källarplan finns personal. Den genomtänkta funktionen avspeglas även i byggnadens exteriör. Källaren nås via egen infart, förlagd till den västra fasaden och vetter mot en del av kyrkogården som vid tiden för kapellets uppförande ännu inte var tagen i bruk. Entrén för besökarna är välkomnande förlagd mot öster och vetter mot kyrkogårdens centrala del.
Kapellet är beläget på den äldsta delen av begravningsplatsen. Det äldre bårhus som låg på platsen, och som integrerades med kapellet och bildar dess vapenhus, kan vara det första gravkapellet som uppfördes strax efter begravningsplatsens anläggande på 1820-talet.

Bedömning
Följande punkter anger de viktigaste värdena eller egenskaperna hos S:t Johannes kapell samt en motivering till varför de är så viktiga:
 Kontinuitet. Kapellet utgör det tredje gravkapellet i ordningen som uppförts på Vimmerby begravningsplats. Allt sedan begravningsplatsen anlades på 1820-talet har det funnits en byggnad för begravningsceremonier.
 Arkitekturen. Kapellet har en enkel klassicistisk arkitektur som är karaktäristiskt för tranåsarkitekten Johannes Dahls byggnader. Byggnaden är välbevarad såväl till sin exteriör som interiör.
 Funktionell. Byggnaden har en funktionell indelning med alla de funktioner som krävs för ett begravningskapell. Den lämpar sig för såväl kyrkliga som borgerliga ceremonier.
 Integrerad med äldre byggnad. Vapenhuset utgörs av ett äldre bårhus som redan låg på platsen. Möjligen kan det vara det allra första gravkapellet som uppfördes på platsen på 1820-talet.