Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN YTTERHOGDALS PRÄSTGÅRD 1:20 - husnr 2, YTTERHOGDALS KYRKA

 Byggnad - Värdering

yTTERHOGDALS KYRKA (akt.), YTTERHOGDALS KYRKA (akt.)
12/31/06
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
Ytterhogdals kyrka uppfördes 1799-1809 på en befintlig kyrkplats och ersatte en tidigare kyrka. Kyrkans placering på ett näs i Kyrksjön ger särskild karaktär åt kyrkomiljön och avgränsar den tydligt. Exteriören präglas av nyklassicism med den vita putsade fasaden, de stora, rundbågiga fönstren och tornet i öster vilket dock är en ovanlig tornplacering. Restaureringen på 1950-talet har delvis förändrat kyrkans uttryck genom att fasadens hörnlisener och markerade sockel avlägsnats.

Kyrkans fasta inredning tillkom en tid in på 1800-talet. Till en början användes inredning från den äldre kyrkan. Ny altaruppställning med skenperspektiv och altarpredikstol i tidstypisk strängt symmetrisk och avskalad nyklassicism fick sin plats i kyrkorummet under 1830-talet och har liksom läktaren från samma årtionde föga förändrats. Under 1900-talet har kyrkan genomgått flera restaureringar då interiören ommålats och till viss del omgestaltats genom nya vindfång, läktarunderbyggnad, nya golv m.m. 1800-talets nyklassicism sätter dock sin prägel på kyrkorummet genom att den fasta inredningen är bevarad.

Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:
Kyrkomiljöns avskilda placeringen ute på näset

Kyrkans ursprungliga portar

Tornets östliga placering som är mycket ovanlig

Den fasta inredningen från 1800-talets första hälft i form av altaruppsatsens skenarkitektur och altarpredikstolen med sin centrala placering, orgelläktaren och orgelfasaden

Empireföremålen

Dörrarna från den äldre bänkinredningen