Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN LJUSNEDAL 1:87 - husnr 1, LJUSNEDALS KYRKA

 Byggnad - Värdering

LJUSNEDALS KYRKA (akt.)
9/1/04
Motivering
Kapellet vid det gamla bruket i Ljusnedal vittnar om en viktig epok i brukets historia på så sätt att hela byggnationen konfirmerar brukets betydande ekonomiska expansion och stabilisering under slutet av 1700-talet. Dess läge centralt i byn, nära ruinerna efter hyttanläggningarna, bekräftar kyrkans centrala betydelse vid en ny bebyggelseetablering.

Ljusnedals kapell uppvisar i exteriören kvardröjande drag av rokoko från kyrkans byggnadstid i slutet av 1700-talet genom det brutna mansardtaket och lanterninen med den karnissvängda huven. Både exteriör och interiör präglas dock starkt av ombyggnaden 1902 som särskilt i exteriören gav byggnaden ett mer stramt klassicerande uttryck genom tillkomsten av ett formspråk inspirerat av renässansarkitektur. Det är särskilt framträdande i gavelfält och bågformer. I interiören har inredningen helt och hållet karaktär av det tidiga 1900-talets ombyggnad genom pärlsponten som klär in väggar och tak, den öppna bänkinredningen, Bolinderskaminen och korets altarring med smäckra balusterdockor.

Ljusnedals kapell framstår således som ett väl bevarat exempel på en kyrkobyggnad som i huvudsak präglas av en omfattande ombyggnad under det tidiga 1900-talet, vilket är ganska ovanligt. Många gånger har tillskotten från omgestaltningarna omkring sekelskiftet 1900 avlägsnats ur kyrkorummen under senare restaureringar på 1930- och 40-talen.

Att särskilt tänka på vid skötsel och förvaltning av kyrkan:

Kyrkans form och volym som är bevarad från byggnadstiden i slutet av 1700-talet

1902 års genomgripande omgestaltning av kapellet som sedan dess genomgått få förändringar både vad beträffar exteriör och interiör