Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ORUST KÄRINGÖN 1:233 - husnr 1, KÄRINGÖNS KYRKA

 Byggnad - Värdering

KÄRINGÖNS KYRKA (akt.)
5/12/05
Motivering
KÄRINGÖNS KYRKA uppfördes 1796 på ny kyrkplats. Kyrkan representerar det sena 1700-talets skede av de kapell och kyrkor som uppförts i den bohuslänska kustbebyggelsen, på grund av de långa avstånden till den egentliga sockenkyrkan. Kyrkan och kyrkogården utgör en viktig beståndsdel i den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsemiljön på Käringön, vilken utgör område av riksintresse för kulturmiljövården

EXTERIÖREN har mycket kvar från ursprunget, och har inte ändrats sedan kyrkan vitmålades och fick ny panel vid 1800-talets slut, och är en god representant för det sena 1700-talets träkyrkor.

INTERIÖREN har, med undantag för bänkarna från 1952 och orgelhuset 1915, behållit mycket av sitt utseende från byggnadstiden 1796. Redan då fanns äldre detaljer, som altaruppsats och predikstol, eftersom dessa är från 1600-talet, men de bär det utseende de fick vid insättandet i Käringöns kyrka. Från byggnadstiden härrör altare, altarring, läktare och troligen också predikstolens ljudtak. Färgsättningen härrör dock från 1900-talets olika renoveringar, med inslag av såväl restaurerade ursprungliga färger som helt nya. Interiören är idag väl sammanhållen och förmedlar väl, trots senare ändringar (som de öppna bänkarna) intrycket av en 1700-tals träkyrka.

Ursprunget för flera av inventarierna i grann- och moderförsamlingar länkar samman kyrkan med övriga kyrkor i närheten.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

- Den välbevarade exteriören.
- Interiören har en väl sammanhållen helhet.