Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TINGSRYD SÖDRA SANDSJÖ KYRKA 1:2 - husnr 2, SÖDRA SANDSJÖ KYRKA

 Byggnad - Värdering

SÖdra sandsjö kyrka (akt.), SÖDRA SANDSJÖ KYRKA (akt.)
1/1/08
Motivering
Södra Sandsjö kyrka uppvisar en exteriör och interiör som i ovanligt hög utsträckning bibehållit sin ursprungliga karaktär. Fasaderna följer strikt det nyklassicistiska formspråket där dekorativa element nästan helt saknas. Entréernas portomfattningar är dessutom av enklaste slag. De rena och kalkvita ytorna med tilltagna ljusinsläpp utgör ett tidstypiskt signum som ska beaktas. De skifferklädda taken skapar en speciell lyster och karaktär som inte får gå förlorad.

Kyrkorummet hör numera till det fåtal som inte försetts med läktarunderbyggnader. Tillsammans med korväggens speciella målningar bildas därmed en påtaglig djupverkan som samtidigt ger ett starkt upplevelsemässigt värde. Renoveringar och omgestaltningar har naturligtvis genomförts men inredning och dekorativa element härstammar i hög utsträckning från kyrkans tillblivelse. År 1873 skedde de mest omfattande förändringarna i koret då allt måleri kalkades över och en ny altartavla med tillhörande klassiserande omfattning tillkom. Men 1927 års restaureringsåtgärder innebar ett återställande av koret där altartavlan från 1873 flyttades och måleriet togs åter fram. Varsamma ingrepp vid efterföljande renoveringsprogram har resulterat i ett kyrkorum med höga kulturhistoriska värden.

Koret uppvisar en synnerligen intressant uppbyggnad med sin ovanliga predikstol, monumentala och allegoriska väggmålerier över hela östväggen utförda av målarmästaren Carl Strömberg samt en vacker och stilren altaromfattning. Denna arkitektoniska kontext är av omistligt värde.

Altarmålningen och dess tilltänkta ersättare, den på sydväggen hängande altartavlan från 1873, fungerar i sitt sammanhang väl ihop trots att de stilmässigt skiljer sig åt. Eventuella förändringar måste vara synnerligen välmotiverade och behövliga då koret är så väldisponerat och arkitektoniskt framträdande.

Bänkkvarteren fick sin nuvarande utformning 1959 då sidogångar tillkom och bänkarna ersattes med nya. Bänkdörrar och fronter bibehölls dock varvid kvarterskaraktären kunde bevaras i stor utsträckning. I sidogångarna valde man att tillföra väggfasta bänkar, denna åtgärd får betraktas som mindre lämplig både ur estetiskt och funktionellt hänseende.

Även om färgsättningen ändrats vid ett flertal tillfällen och väggarna t.o.m. försetts med kvadermålning framstår dagens kyrkorum som tidstroget med avseende på kulörer. Arkitekt Jörgensens renoveringsprogram från 1959 tog stor hänsyn till nyklassicismens färgspråk när han utarbetade sitt förslag. Vid framtida ommålningar bör endast smärre nyansskillnader accepteras då dagens färgsättning korresponderar väl med interiören och ger ett ljust och behagligt intryck.

Södra Sandsjö kyrka är en typisk representant för 1800-talets tidiga kyrkoarkitektur. Då utförda förändringar varit återhållsamma medför detta ett påtagligt kulturhistoriskt värde vilket förutsätter ett varsamt och ytterst noggrant hanterande vid framtida underhålls- och renoveringsarbeten. Ur antikvariskt hänseende är det glädjande att de planerade läktarunderbyggnaderna aldrig realiserades vilket också inneburit att vapenhuset fortfarande fungerar som ända förbindelse till läktare och torn.

En liten med värdefull detalj som är viktig att bevara utgörs av den utdragbara kyrktagningsbänken som finns i den nedersta bänken i det norra bänkkvarteret.