Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STENUNGSUND UCKLUMS KYRKA 1:2 - husnr 3, UCKLUMS KYRKA

 Byggnad - Värdering

UCKLUMS KYRKA (akt.)
10/20/05
Motivering
UCKLUMS KYRKA uppfördes 1859 efter ritningar av Albert Törnqvist på ny kyrkplats, någon dryg mil från platsen för den äldre kyrkan.

Kyrkan är ett exempel på de sent nyklassicistiska sockenkyrkor i en stilmässig brytningstid när man också fick medeltida stildrag, här framförallt i de återkommande spetsbågeformerna. Kyrkan har många detaljer bevarade från byggnadstiden, och har genomgått få karaktärsförändringar.

Kyrkan är EXTERIÖRT i stort sett oförändrad sedan byggnadstiden, med undantag för skorsten och utbytt huvudport. Exempelvis är de flesta fönsterbågar och sydportarna troligen ursprungliga. Viktiga för exteriören är också de vackra dubbeltrapporna vid ingångarna.

INTERIÖREN är ljus och öppen och fortfarande präglad av byggnadstidens ideal, inte minst genom att stora delar av originalinredningen (altaruppsats med altare, altarring, predikstol, läktare, orgelhus, innertak, bänkdörrar och bänkskärmar) finns kvar. Senare arbeten (ombyggnad av bänkarnas insida, rum under läktaren) har i huvudsak inordnat sig i denna helhet (några sentida tillägg, som glasdörrarna till vapenhuset och glasfiberväven på läktarunderbyggnadens väggar, bryter dock påtagligt av mot kyrkorummet i övrigt).

I kyrkan finns också en medeltida dopfunt, samt gamla kyrkans 1600-tals predikstol.

Det ligger också ett värde i att orgelverket, trots att det under åren utvidgats till nära det dubbla antalet stämmor, sedan senaste renoveringen är uppbyggt för att återspegla klangvärlden hos J N Söderling, som byggde det ursprungliga verket i direkt anslutning till att kyrkan uppfördes.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan:
-
- Exteriören är i stora drag oförändrad sedan byggnadstiden.
- Interiörens karaktär är förhållandevis oförändrad sedan byggnadstiden, och innehåller fortfarande många delar från byggnadstiden.
- Den medeltida dopfunten
- Den gamla kyrkans predikstol