Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSUND HAMMERDALS PRÄSTBORD 1:4 - husnr 1, HAMMERDALS KYRKA

Byggnad - foto

Hammerdals kyrka, interiör, kyrkorummet, predikstolen.

Predikstolen på norrväggen tillhör de mest påkostade rokokoverken i länet. Den är ovanlig i den bemärkelsen att den efter 70 år kompletterades med nya förgyllda ornament av en typ som då var på modet. Likt flera andra av Johan Edler dä:s predikstolar har den buktiga korgen en mittavla med en förgylld figurscen i yppersta rokoko och änglahuvuden på krönlisten. Mellan korgen och ljudtaket återfinns ett utsökt snidat och förgyllt draperi med fransar och en strålsol med ett änglahuvud. Ljudtaket är uppbyggt i tre våningar och har på rokokomanér underst ett karnissvängt takfall. Från det hänger rosgirlanger och högre upp ligger lammet på förbundsarken under ett krönande kors. Den slösande rika stolen domineras av förgyllda ytor men är också marmorerad med en sval nyans likt altaruppsatsen med blå streck mot grått. Andra partier har en flödigare marmorering med blått som huvudton. 

Bilderna är tagna av Martin Lagergren & Emelie Petersson, bebyggelseantikvarier vid Jämtlands läns museum, i samband med inventeringen, 2004-2005.
Information
Hammerdals kyrka, interiör, kyrkorummet, predikstolen. Predikstolen på norrväggen tillhör de mest påkostade rokokoverken i länet. Den är ovanlig i den bemärkelsen att den efter 70 år kompletterades med nya förgyllda ornament av en typ som då var på modet. Likt flera andra av Johan Edler dä:s predikstolar har den buktiga korgen en mittavla med en förgylld figurscen i yppersta rokoko och änglahuvuden på krönlisten. Mellan korgen och ljudtaket återfinns ett utsökt snidat och förgyllt draperi med fransar och en strålsol med ett änglahuvud. Ljudtaket är uppbyggt i tre våningar och har på rokokomanér underst ett karnissvängt takfall. Från det hänger rosgirlanger och högre upp ligger lammet på förbundsarken under ett krönande kors. Den slösande rika stolen domineras av förgyllda ytor men är också marmorerad med en sval nyans likt altaruppsatsen med blå streck mot grått. Andra partier har en flödigare marmorering med blått som huvudton. Bilderna är tagna av Martin Lagergren & Emelie Petersson, bebyggelseantikvarier vid Jämtlands läns museum, i samband med inventeringen, 2004-2005.
--
2005
Martin Lagergren
Pstol1.JPG
Härnösands stift
Kontakta informationsägaren