Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND FUGELSTA 2:62 - husnr 1, MARIEBY KYRKA

Byggnad - foto

Marieby kyrka, interiör, kyrkorummet, altaret.

Altaruppsatsen är en triptyk av Sven Linnborg tillverkad 1929. Tre målningar är inkorporerade i en form av arkitekturuppställning med spetsformad avslutning. Basen är försedd med stående pärlspånt och ovanför altarbordet finns ett ramverk med sex speglar försedd med skulpterad, förgylld dekor. Den mittersta målningen är störst och förställer Jesus välsignande barnen. Den nya altaruppställningen tillkom bl.a. förhindra motljus från fönstren på korets södra vägg som då var synliga. Sedan dess är fönstren synliga i sakristian bakom altaruppställningen. 

Altarringen är femsidig med genombruten barriär med svarvade balusterdockor och en profilerad överliggare. Sockeln är hög och knäfall liksom överliggare är klätt med ett vävt tyg i en ljust melerad grön kulör. Altarringen är målad i en ljust grå kulör. Framför altarringen ligger en mönstrad vävd matta med blått som dominerande färg. Innanför altarringen, vilken man når från sidorna, hittades 1999 schablonmålning på golvet i grönt och rött på en bakgrund av gult. Altarbordet har raka sidor med ett vävt antependium på framsidan och på sidorna ett vävt tyg som hör samman med antependiet. På skivan ligger en vit duk på vilken det står två ljusstakar samt ett krucifix. Framför altarbordet står på en upphöjning av trä, en låg bönpall klädd med samma tyg som på altarringen. 


Bilderna är tagna av Christina Persson & Isa Lindkvist, bebyggelseantikvarier vid Jämtlands läns museum, i samband med inventeringen, 2005-2006.
Information
Marieby kyrka, interiör, kyrkorummet, altaret. Altaruppsatsen är en triptyk av Sven Linnborg tillverkad 1929. Tre målningar är inkorporerade i en form av arkitekturuppställning med spetsformad avslutning. Basen är försedd med stående pärlspånt och ovanför altarbordet finns ett ramverk med sex speglar försedd med skulpterad, förgylld dekor. Den mittersta målningen är störst och förställer Jesus välsignande barnen. Den nya altaruppställningen tillkom bl.a. förhindra motljus från fönstren på korets södra vägg som då var synliga. Sedan dess är fönstren synliga i sakristian bakom altaruppställningen. Altarringen är femsidig med genombruten barriär med svarvade balusterdockor och en profilerad överliggare. Sockeln är hög och knäfall liksom överliggare är klätt med ett vävt tyg i en ljust melerad grön kulör. Altarringen är målad i en ljust grå kulör. Framför altarringen ligger en mönstrad vävd matta med blått som dominerande färg. Innanför altarringen, vilken man når från sidorna, hittades 1999 schablonmålning på golvet i grönt och rött på en bakgrund av gult. Altarbordet har raka sidor med ett vävt antependium på framsidan och på sidorna ett vävt tyg som hör samman med antependiet. På skivan ligger en vit duk på vilken det står två ljusstakar samt ett krucifix. Framför altarbordet står på en upphöjning av trä, en låg bönpall klädd med samma tyg som på altarringen. Bilderna är tagna av Christina Persson & Isa Lindkvist, bebyggelseantikvarier vid Jämtlands läns museum, i samband med inventeringen, 2005-2006.
--
2006
Christina Persson
Altare1.JPG
Härnösands stift
Kontakta informationsägaren