Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND KYRKÅS PRÄSTBORD 2:1 - husnr 1, KYRKÅS GAMLA KYRKA

Byggnad - foto

Kyrkås gamla kyrka, interiör, kyrkorummet mot koret i öster.

Altaruppsatsen i barockstil med altarbord från 1900-talet av spontade plank står en halvmeter ut från östväggen. Det finns ingen altarring. Altarbordet är målat i en grå kulör och harmonierar väl med altaruppsatsens bottenfärg. Altaruppsatsen karakteriseras av rikt snidade figurer och rankor uppsatta på ett ramverk i tre våningar. Det är ett  1600- eller 1700-talsarbete av hög klass som numera ger ett något märkligt intryck då ramverket inte uppvisar de snidade delarnas polykromi utan är jämnt gråmålat. Predellan har ett snideri som föreställer utdrivandet ur paradiset. Reliefen flankeras av två kraftfulla volutkonsoler med manshuvuden. Den bredare huvudvåningen har tre fyllningar likt en triptyk. I den bredare mittfyllningen flankeras den korsfäste Kristus av mariorna som sörjer med expressiva gester. I överstycket är en snidad bildframställning ur Jesu himmelsfärd med den tomma graven. Samtliga figurer är rikt draperade och målade i nedtonade kulörer. Tavlan kröns av en takmonterad ängel och en strålsol.

Bilderna är tagna av Martin Lagergren & Emelie Petersson, bebyggelseantikvarier vid Jämtlands läns museum, i samband med inventeringen, 2004-2005.
Information
Kyrkås gamla kyrka, interiör, kyrkorummet mot koret i öster. Altaruppsatsen i barockstil med altarbord från 1900-talet av spontade plank står en halvmeter ut från östväggen. Det finns ingen altarring. Altarbordet är målat i en grå kulör och harmonierar väl med altaruppsatsens bottenfärg. Altaruppsatsen karakteriseras av rikt snidade figurer och rankor uppsatta på ett ramverk i tre våningar. Det är ett 1600- eller 1700-talsarbete av hög klass som numera ger ett något märkligt intryck då ramverket inte uppvisar de snidade delarnas polykromi utan är jämnt gråmålat. Predellan har ett snideri som föreställer utdrivandet ur paradiset. Reliefen flankeras av två kraftfulla volutkonsoler med manshuvuden. Den bredare huvudvåningen har tre fyllningar likt en triptyk. I den bredare mittfyllningen flankeras den korsfäste Kristus av mariorna som sörjer med expressiva gester. I överstycket är en snidad bildframställning ur Jesu himmelsfärd med den tomma graven. Samtliga figurer är rikt draperade och målade i nedtonade kulörer. Tavlan kröns av en takmonterad ängel och en strålsol. Bilderna är tagna av Martin Lagergren & Emelie Petersson, bebyggelseantikvarier vid Jämtlands läns museum, i samband med inventeringen, 2004-2005.
--
2005
Martin Lagergren
Altaruppsats.JPG
Härnösands stift
Kontakta informationsägaren