Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Inventering av bebyggelse i Rolfsåns åtgärdsområde tillsammans med vattenanknutna kulturmiljöer

 Inventering - Syfte

Syfte
Länsstyrelsen i Västra Götalands län har under flera år arbetat med att ta fram kunskapsunderlag om kulturmiljöer vid vattendrag. Ämnet har nu aktualiserats och intensifierats ytterligare med anledning av den nationella planen (NAP) för omprövning av vattenkraft som utarbetats av Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät under 2019.

Den största delen delen av länets vattenkraft utgörs av småskaliga verksamheter och har i många fall ursprungligen utgjort verksamheter som syftar till annat än elproduktion. Av denna anledning har underlag från kulturmiljöinventeringar varit en viktig del av handläggningsarbetet för att kunna bedöma konsekvenser vid eventuella biotopvårdande åtgärder. Vissa inventeringar har genomförts tidigare med detta syfte men inte heltäckande för hela länet.

Uppdraget har bestått av inventering i fält av ett femtiotal vattenanknutna kulturmiljöer i åtgärdsområde Rolfsån, som sträcker sig över kommunerna Borås, Bollebygd, Mark och Härryda. De miljöer och objekt som har inventerats utgörs huvudsakligen av dammanläggningar och kvarstående byggnader med, eller med tidigare vattenanknutna verksamheter, så som sågar, kvarnar och kraftverk. Samtliga miljöer och objekt har dokumenterats i fält och därefter värderats, Miljöer med bevarad bebyggelse har också registrerats i Riksantikvarieämbetets databas Bebyggelseregistret (BeBR). Byggnader och objekt som redan är registrerade i BeBR har statusbesiktats och eventuellt tidigare värdering har aktualiserats.

Värderingsmetoden som använts vid inventeringen följer Länsstyrelsen Västra Götalands modell värdering av vattenförekomster, inventerade kulturmiljöer och anläggningar som tagits fram i samband med projektet VaKul – Vattenförvaltning och kulturmiljöer i Västerhavets vattendistrikt.
De dokumenterade kulturmiljöerna värderas utifrån fyra värdeklasser:

1. Mycket högt kulturhistoriskt värde
2. Högt kulturhistoriskt värde
3. Kulturhistoriskt värde
4. Visst kulturhistoriskt värde

Till värdeklassningen tillkommer även en värdebeskrivning för varje miljö.
I de kulturmiljöer som har högt eller mycket högt kulturhistoriskt värde bör vattenvårdsåtgärder göras med försiktighet och i samråd med antikvarisk kompetens. En dokumentation bör alltid göras vid förändringar i kulturhistoriska miljöer. Ett fördjupat kunskapsunderlag kan behöva tas fram och ett särskilt tillstånd enligt 2 kap. Kulturmiljölagen kan krävas.