Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Inventering av bebyggelse i Prövningsgrupperna Vättern norra, Ätran uppströms Högvadsån, Ätran samt Högvadsån med vattenanknutna kulturmiljöer

 Inventering - Syfte

Syfte
Länsstyrelsen i Västra Götalands län har under flera år arbetat med att ta fram kunskapsunderlag om kulturmiljöer vid vattendrag. Ämnet har nu aktualiserats och intensifierats ytterligare med anledning av den nationella planen (NAP) för omprövning av vattenkraft som utarbetats av Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät under 2019. Den 25 juni 2020 tog regeringen beslut om landets prövningsgrupper och tidsplan för dessa.

Den största delen av länets vattenkraft utgörs av småskaliga verksamheter och har i många fall ursprungligen utgjort verksamheter som syftar till annat än elproduktion. Av denna anledning har underlag från kulturmiljöinventeringar varit en viktig del av handläggningsarbetet för att kunna bedöma konsekvenser vid eventuella biotopvårdande åtgärder. Vissa inventeringar har genomförts tidigare med detta syfte men inte heltäckande för hela länet.

Uppdraget har bestått av inventering i fält av 23 vattenanknutna kulturmiljöer inom två prövningsgrupper: Vättern norra och Ätran uppströms Högvadsån. Inventeringsområdet sträcker sig från Karlsborg i norr till
Svenljunga i söder. De miljöer och objekt som har inventerats utgörs huvudsakligen av dammanläggningar och kvarstående byggnader med, eller med tidigare vattenanknutna verksamheter, såsom kvarnar, sågar och kraftverk. Samtliga miljöer har dokumenterats i fält och därefter värderats utifrån Västra Götalands läns modell för kulturhistorisk värdering av vattenförekomster, kulturmiljöer och anläggningar vid vattendrag. I uppdraget har även förberedande arkivstudier ingått. Fältarbetet utfördes under perioden 12 maj – 13 juni 2022.

Inventeringen har kompletterats med ytterligare tre kulturmiljöer inom prövningsgruppen Ätran samt Högvadsån, belägna i Västra Götalands län, som inventerats av Länsstyrelsen i Hallands län.

Värderingsmodellen som använts vid inventeringen följer Länsstyrelsen Västra Götalands modell värdering av vattenförekomster, inventerade kulturmiljöer och anläggningar som tagits fram i samband med projektet VaKul – Vattenförvaltning och Kulturmiljö̈ i Västerhavets vattendistrikt.

De dokumenterade kulturmiljöerna värderas utifrån fyra värdeklasser:
1. Mycket högt kulturhistoriskt värde
2. Högt kulturhistoriskt värde
3. Kulturhistoriskt värde
4. Visst kulturhistoriskt värde