Stäng fönster Tjörn kn, VALLA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Valla socken, en av 5 socknar på Tjörn och med dess öar, ligger på den nordöstra delen av ön.
Jordbrukslandskapet ligger mellan berg och kullar och närheten till havet är tydlig, stora delar av socknen har gräns i havet. Produktionen på Tjörn har varit fiske, fraktfart och jordbruk vilka än idag är aktuella om än med färre aktörer. Valla socken är ett område med vidsträckta åker- och betesytor, där den odlade marken ligger i dalgångarna. Många bofasta pendlar till Göteborg, Stenungsund och andra platser där arbeten finns.

Bebyggelsen präglas av var de är placerade på ön därmed av produktionen. Små fiskesamhällen, hamnar för fraktfart och jordbruk. Valla socken är till stor del ett jordbrukssamhälle där gårdarna ligger i höga lägen i närheten av berg eller skog där marken inte är brukbar. De traditionella genomgående dragen i byggnaderna är byggnader i trä med sadeltak. Byggnadstyper som finns representerade är bland andra enkelstugan och framkammarstugan. I socknen finns åtminstone två framkammarstugor.

Källor: