Stäng fönster Orust kn, TEGNEBY SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Tegneby socken består av delar av södra Orust, och naturen mellan Tegneby kyrka och Kalvöfjordens norra strand är omväxlande. Lerslätter runt kyrkan och utbredda strandängar i söder. Där emellan önderbrutna höjder och moränfyllda sänkor. Nötskärsdalen är en långsmal dalgång, typisk för Orust, där odlingsbar markligger i botten och betesmarker och slåttermarker ligger på slänterna. De branta bergspartierna är utmarker. I randen mellan brukningsbar mark och berg/skogsområden ligger bebyggelsen på rad. Nösund var från början en jordbruksfastighet men på slutet av 1700-talet då ”sillen gick till” anlades sillsalteri och trankokeri. Senare när sillen försvann etablerade sig Nösund som ”havrehamn”. Handel och fraktfart var också viktiga näringsgrenar i Nösund. Här har också funnits skomakeri, skrädderi, kvarn, benmjölsstamp och bleckslageri, men av detta finns inget kvar idag. I söder ligger Lyr, en ö där landskapet böljar omväxlande och som brukas och hålls öppet. Landskapet är uppbrutet i små dalgångar som är omgivna av barrskogsklädda höjder och sluttande strandängar. Socknen är också rik på fornlämningar. Den största samlingen megalitgravar i Bohuslän finns kring Tegneby prästgård.

Källor: Orust Historia och miljö. (1994)