Stäng fönster Orust kn, MORLANDA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Beskrivning
Morlanda socken sträcker sig över västra och nordvästra delarna av Orust. Landskapet består av karga bergsplatåer, grönskande dalgångar och kala skärgårdsklippor. Öns näringar har satt spår i naturen och var bebyggelsen återfinns. Fiskerinäringens har givit små samhällen där bebyggelsen ligger tätt tillsammans med bodar och bryggor vid vattnet men ändå skyddat för väder och vind. Jordbruksbygderna ligger i det för Bohuslän typiska sprickdalslandskapet, spår av inlandsisens sprickdalar, och där Morlandaslätten är en av dessa dalgångar. Gårdarna ligger längs bergskanterna eftersom den bördiga jorden användes för odling. Sjöfrakt och båtbyggeri på grund av den myckna skogen är andra näringar som också varit stora på Orust.

Källor:
Orust - Historia och miljö (1994)